Със сигурност по време на почивките си на морето сте срещали купища млади англичани и сте се чудили какво толкова намират в нашите морски курорти. Истината е, че те им предлагат две неща, които Великобритания не може да им осигури: евтин алкохол и отдалеченост от родителите. В комбинация тези две условия ги карат да се отпуснат и да живеят като за последно. Именно заради това поредицата на BBC „Слънце, секс и недоверчиви родители“ изпраща две двойки младежи на купон в Слънчев бряг в чужбина, а камери следят всяка тяхна крачка. Курортът е привлекатен благодарение на многобройните си заведения на достъпни за тях цени и посреща средно по 2 милиона туристи на сезон. И докато младежите са напълно наясно, че преживяванията им ще бъдат заснети, те не подозират, че родителите им ще наблюдават всичко, което правят... отблизо.

Първата героиня, която ни представя предаването се казва Клоуи – 19-годишна британка, чиято голяма мечта е да стане известна състезателка по фигурно пързаляне. Тя живее заедно със своята майка Лиз, която се грижи внимателно за дъщеря си й се старае да и помогне да реализира мечтата си, опазвайки я от всякакви контузии. Лиз е спокойна за Клоуи, виждайки нейното държание през деня, но не е запозната какво прави дъщеря й щом напусне дома си нощем. Истината е, че Клоуи обича да купонясва и да се напива до безпаметност. Купонясването на Клоуи дори влияе на кънкьорската и кариера. "По време на тренировка имах махмурлук и бях в лошо настроение, затова не изпълнявах нищо правилно. Понякога се отразява на спорта ми“, споделя тя.

Майка й има известна представа, че Клоуи консумира алкохол, но не е наясно в какво точно се изразява пиянството й. Е, съвсем скоро ще разбере - Клоуи отива на почивка в Слънчев бряг заедно с най-добрата си приятелка Бет, а камери ще заснемат всяко тяхно действие. Лиз ще е там заедно с приятелката си Карол, за да гледа записите всеки ден, а накрая ще изненада дъщеря си, съобщавайки й, че я е наблюдавала през цялото време.

Другата героиня на поредицата се казва Кърсти. Тя е на 24 години, а малко преди да навърши пълнолетие е пострадала тежко, след като й е причерняло и паднала пред приближаващ влак. В следствие на инцидента, Кърсти губи дясната си ръка и огромна част от самочувствието си. Не общува почти с никого, защото смята, че всички й се присмиват и я намират за отвратителна. Нейният най-добър приятел е момче на име Джеймс, който се опитва да я интегрира и да й върне увереността. Именно негова е идеята двамата да отидат на почивка в Слънчев бряг, за да може Кърсти да се отпусне, намирайки се в чужбина.

Те обаче не подозират, че майката на Кърсти, Карън ще пътува към същата дестинация по същото време заедно с баба й Вал и ще наблюдават всяка крачка на младото момиче. Карън смята, че дъщеря й е от типа хора, които по-скоро биха се занимавали с различни забавни дейности по време на почивката си, отколкото да се напива до безпаметност. Е, Слънчев бряг не е най-правилното място за това...

Докато пътуват, тийнейджърките Клоуи и Бет се чудят какви ли са момчетата в България. Бет споделя, че се надява да са „напомпани“ и с големи мускули. Трябва да признаем – дошла е на правилното място. След като пристигат в хотела си в Слънчев бряг, първата работа на Клоуи е да скъса списъка с неща, които не трябва да прави, подготвен от майка й. Второто нещо, което двете млади дами правят е да се нагримират и да намерят място, в което ще се напият до безпаметност и ще нарушат забраните на майката на Клоуи. Младата фигуристка прекалява с количеството алкохол и започва да разговаря с храсти и палми, а приятелката й Бет се затруднява да я пази, тъй като Клоуи изчезва непрекъснато.

Вечерта на Кърсти е значително по-кротка. Заедно с Джеймс отиват в бар, след което тя сама успява да стреля с пушка на игрално стрелбище и въпреки че го прави с една ръка, успява да спечели бутилка вино, която изпива на екс. Двамата я изпиват и се прибират в хотела приятно подпийнали.

На следващата сутрин майките имат шанса да изгледат какво са свършили дъщерите им. И двете са изключително разстроени от гледката. Майката на Клоуи признава, че това е 10 пъти по-лош неин образ, който се открива след като е прекалила с алкохола. Майката на Кърсти също не е особено щастлива от количеството алкохол, което дъщеря й изпива и дори на шега споменава, че трябва да ги раздели с Джеймс. Но това е просто началото на тяхната ваканция.

Кърсти и Джеймс се будат с ужасяващ махмурлук, но това не ги спира да отидат да се позабавляват в аквапарк. Кърсти споделя, че си прекарва чудесно и ако Джеймс не е бил до нея, никога няма да се престраши да се качи на страховитите пързалки. Денят им обаче далеч не е толкова вълнуващ, колкото нощта. Кърсти се напива, забравя за проблемите си и се включва в еротична игра на сцената на дискотеката. Тя печели, но голямата награда е момчето, с което се запознава и което малко по-късно отвежда в хотелската си стая.

С настъпването на вечерта, Бет и Клоуи също се отправят към нощен бар. Бет се включва в конкурс „Мис Мокра фанелка“, но трезвената Клоуи не посмява и гледа отстрани. Изглежда майка й е права, че алкохолът я прави съвсем друг човек. Но само няколко часа по-късно младата фигуристка отново е пияна до козирката и продължава с бурните танци, падането по улицата и разговорите с неодушевени предмети.

На следващия ден майките на момичетата отново гледат как е протекло денонощието им. И двете са изумени от действията на дъщерите си и не могат да повярват, че се държат толкова безразсъдно. Майката на Клоуи е тъжна, че дъщеря й не внимава и може да се контузи и с това да се сбогува с кариерата си на фигуристка, а майката на Кърсти е потресена, че дъщеря й си е легнала с момче, което току-що е срещнала. Има само още един ден, след което ще могат да кажат всичко това в очите на дъщерите си.

Вечерта е спокойна за Кърсти и Джеймс. Те разговарят с групичка момчета, които срещат на плажа и Кърсти разкрива тревогите и притесненията си. Майка й е съвсем на близо и слуша целия разговор, осъзнавайки, че дъщеря й не е толкова близка с нея, колкото наистина си мисли. Клоуи и Бет от своя страна продължават с бурните купони и за поредна вечер се напиват до степен, в която дори не могат да запазят равновесие. В един момент Клоуи изчезва заедно с момче, с което се е запознала в бара и след това няма никаква представа какво е правила с него. Бет я издирва под дърво и камък и накрая я открива до... храст, с който Клоуи си говори.

Така се стига до сутринта, в която майките най-накрая ще разкажат, че са видели всичко. Клоуи е изключително шокирана, когато вижда майка си и нарича ситуацията „най-лошата в живота си“. Но ще стане и по-зле, когато изслушва конското на майка си.

Кърсти е не по-малко изненадана от това да види майка си и баба си. Трите провеждат разговор, в който изясняват отношенията си и споделят всичко премълчано през годините след трагедията.

В крайна сметка почивката на младежите в България ще бъде запомнена завинаги. Многобройните кадри на млади хора, пиещи огромни количества алкохол, със сигурност не са нищо ново за всеки, който е посещавал Слънчев бряг. Курортът предразполага към безкрайни купони дори и най-свитите и срамежливи личности, а евтините питиета със сигурност допринасят допълнително за отпускането им. И ако в родината си, те са принудени да пазят добро поведение, то в България, където никой не ги познава, могат да правят каквото си пожелаят. Все пак се надяваме чужденците да си прекарват добре и да не си създават впечатления за всички българи по това, което виждат по Черноморието.

Целият епизод можете да изгледате тук:

А какви са вашите впечатления от почивката ви в Слънчев бряг?