Техниката „стир-фрай” е често използвана в китайската кухня. При нея съставките се запържват на малки порции в много горещо олио, докато се разбъркват енергично в дълбок тиган. Според мнозина тази техника запазва аромата, вкуса, текстурата и цвета на съставките.

Затова днес ти предлагаме една страхотна рецепта, в която се използва тази техника. Това пилешко си подхожда идеално с ориз и е много по-здравословно, отколкото да си поръчаш храна за вкъщи от кварталния китайски ресторант.

Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 15 минути

Необходими продукти:

450 г пилешки гърди, без кост и кожа, нарязани на кубчета по 2-3 см.
¼ ч. бяло брашно
1 ч. пилешки бульон
¼ ч. мед
¼ ч. соев сос
½ с. л. пресен джинджифил, обелен и настърган
2 средно големи скилидки чесън, настъргани
2 ч. л. сусамово олио, по желание
2 с. л. зехтин
550 г броколи, разделени на розички
1 малък лук, нарязан
350 г печурки, нарязани

Начин на приготвяне:

1. Почисти пилешките гърди от излишните мазнини и ги подсуши с кухненска хартия. Нарежи ги на кубчета по около 2 см. В средно голяма купа кубчетата и ги оваляй с брашното. Сложи пилешкото в чиния, а излишното брашно остави в купата, защото ще го използваш за соса.

2. А за самия сос направи следното: в купата с излишното брашно добави 1 ч. пилешки бульон, ¼ ч. мед, ¼ ч. соев сос, ½ с. л. настърган джинджифил, 2 скилидки чесън и 2 ч. л. сусамово олио. Разбъркай всичко, докато стане гладка смес. Остави соса настрана.

3. Затопли на котлона тиган с дълбоко дъно или т.нар. уок. Остави го на средно висока температура и добави 1 с. л. зехтин. Когато зехтинът се нагорещи, добави пилешкото и го разпредели равномерно. Остави пилешкото за една минута, преди да започнеш да разбъркваш. Разбърквай за около 5 минути или докато пилешкото покафенее. Махни пилешкото от тигана и го остави настрана.

4. В същия тиган сипи отново 1 с. л. зехтин. Когато се нагорещи, добави броколите, лука и нарязаните печурки. Бъркай 4 минути или докато гъбите омекнат.

5. След това добави соса към зеленчуците. Остави го да заври, докато бъркаш постоянно. Остави го да къкри за 2 минути или докато сосът се сгъсти. Сега сложи пилето и остави тигана на котлона за още 30 секунди. Добави сол на вкус и сервирай върху горещ ориз.

Да ти е вкусно!