Пиша това писмо вечерта, след като бившият ми каза, че ти и той чакате дете. Независимо какво си мислиш (или какво той ще те накара да повярваш), причината за писмото ми не е завист или злоба. А съвсем чист егоизъм. Пиша, защото това ще ме накара да се чувствам по-добре. Толкова е просто.

Нямам представа какво ти е казал и какво ти е спестил за нашия живот заедно. Не знам и дали си чувала, че той ме изостави да отгледам детето ни сама, но новините му днес ме принуждават веднага да ти съобщя какво се случи. Нямам никаква идея дали заслужаваш и дали има нужда да научаваш всичко това, но аз искам да ти го кажа. И след това, което разбрах днес, имам съвсем основателна причина да го направя.

Минаха почти 6 години и половина, откакто бащата на нероденото ти дете изостави мен и така желаното ни бебе. Това бебе сега е едно одухотворено, уверено, независимо, темпераментно и умно седем годишно момиченце. Тя е изключително горда от нашето двучленно семейство и живеем фантастичен живот заедно.

Да бъдеш самотен родител е работа на пълен работен ден и без съмнение - доста трудно занимание. Но никога не бих заменила живота си, такъв, какъвто е в момента – зает (почти хаотичен), но невероятно забавен. Това е само малък откъс от нашето битие, с което предполагам си добре запозната, но искам да знаеш, че не винаги е било така. Днешните новини ми донесоха толкова много спомени и толкова много болка и гняв. Емоциите, които ме обладаха, ми дойдоха като гръм от ясно небе и това да споделя малко повече от историята ми ми се струва по-важно от всякога.

Споделих 13 щастливи (както мислех тогава) години с мъжа, който ти си избрала да бъде баща на детето ти. Аз го обичах, подкрепях и уважавах. Когато разбрах, че ми изневерява, докато бях в майчинство не ме нарани, но абсолютният му отказ дори да помисли за бъдещето на нашето все още толкова младо семейство, беше това, което ме разтресе из основи.

Той неохотно се съгласи да отидем на съпружески консултации, но отдалече си личеше, че няма никакво намерение дори да се опита да накара връзката ни да заработи. Когато в онази студена зимна нощ открих съобщение от колежката, с която се виждаше, аз му дадох оправданието да си тръгне, което толкова дълго беше търсил и той никога повече не погледна назад.

Бих направила всичко, за да получа онова, което си представях, че ще е животът ни заедно, но той беше категоричен. Всичките ми убеждения и откровени молби, дори не го докосна. Затова и отгледах дъщеря ни сама. Първите зъбки, първите стъпки, първите думи, първият плач в супермаркета, първото каране на колело, първият ден в училище - аз се опитах да се насладя на всеки първи път в живота и, но никога не бих избрала да го направя сама.

Вече съм приела това, което се случи и дори успях да го разбера за някои неща. Но днешните новини ми донесоха толкова много спомени. Може и да е егоистично от моя страна да ти пиша това, но стоя зад думите си, които изрекох, когато той ми съобщи: Наистина се надявам, че той ще се грижи по-добре за теб, отколкото някога се е грижил за мен.

- Анонимно