Едно писмо за силата на любовта, написано от един баща до неговата дъщеря... Писмото, което Алберт Айнщайн пише до своята дъщеря Лизерл Айнщайн и в което се говори за универсалната сила на любовта, е издадено през 1980 г., заедно с над хиляда други писма, които той пише до различни хора. Ето и какво се казва в него:

"Когато предложих на теорията на относителността, много малко хора ме разбра, а това, което аз ще разкрие сега, за да предадеш на човечеството, сигурен съм, ще се сблъска с неразбиране и предразсъдъци в света.

Моля те да запазиш писмата ми толкова дълго, колкото е необходимо, ако трябва години, десетилетия... докато обществото е достатъчно напреднало, за да приеме това, което ще обясня по-долу.

Налице е изключително мощна сила, за която досега науката не е намерила официално обяснение. Тази сила включва и управлява всички други, тя стои зад всяко явление, което е във Вселената и все още не е идентифицирана от нас.

Тази универсална сила е любовта.

Когато преди време учените търсеха единна теория на Вселената, те забравиха за тази най-мощна и невидима сила. Любовта е светлина, която просвещава тези, които дават и я получават. Любовта е гравитацията, която кара някои хора да се чувстват привлечени от други. Любовта е сила, защото умножава най-доброто, които имаме и позволява на човечеството да не се самоунищожи в слепия си егоизъм. Любовта се разгръща и разкрива. За любовта живеем и умираме. Любовта е Бог и Бог е Любов.

Тази сила обяснява всичко и дава смисъл на живота ни. Тя е променлива, която, за съжаление, сме пренебрегвали за прекалено дълго време, може би, защото сме се страхували от любовта, тъй като тя е единствената енергия във Вселената, която човек все още не се е научил да управлява с волята си.

И за да дам изражение на тази любов, аз направих една проста замяна в моето най-известно уравнение:

Ако вместо E = mc2, ние приемем, че енергията за излекуването на света може да бъде получена чрез любовта, умножена по скоростта на светлината на квадрат, то ще достигнем до заключението, че любовта всъщност е най-мощната сила на света, която съществува, защото няма граници.

След провала на човечеството при използването и контрола над другите сили във Вселената, които са се обърнали срещу нас, е спешно и наложително да се подкрепим с един друг, малко по-различен вид енергия...

Ако искаме нашият вид да оцелее, ако искаме да намерим истинския смисъл в живота, ако искаме да спасим света и всяко съзнателно същество, което го обитава, то именно любовта е единственият възможен отговор.

Може би ние все още не сме готови да направим бомба на любовта, която да бъде достатъчно мощна, за да унищожи и изкорени напълно омразата, егоизма и алчността, които опустошават планетата.

Въпреки това, всеки човек носи в себе си един малък, но мощен генератор на любов, чиято енергия се очаква да бъде освободена.

Но едва когато се научим да даваме и получаваме тази универсална енергия, скъпа Лизерл, ние ще потвърдим, че любовта побеждава всичко и че само тя е в състояние да се извиси над всичко, тъй като е квинтесенцията на живота.

Дълбоко съжалявам, че не съм в състояние да изразя това, което е в сърцето ми, което тихо бие за теб през целия ми живот... Може би е твърде късно да се извиня, но тъй като времето е относително, аз трябва да ти кажа, че те обичам и че благодарение на теб аз достигнах до крайния отговор!.

Твоят баща,
Алберт Айнщайн"