Отношения, които претендират да са за цял живот, не бива да са сложни.

Колко време човек може нон-стоп да подлудява себе си и околните? Половин година, година, а в особено занемарени случаи – до две години. А после къса нервите на всички и „публиката” напуска сцената на живота му, оставяйки героя в горда самота.

Така наречените „сложни” отношения, всички тези „до тук бяхме – не мога да живея без теб” и безкрайните часове, прекарани в разговори за извисени неща – това, извинете, е в резултат на много свободно време. Това не са правилни отношения. Наистина! Това е като да отидете в автокъща и да искате Бентли, а парите ви едва да стигат за поддържан Фолксваген Голф. Може години на ред да идвате в тази автокъща и да твърдите, че Бентлито е единственото, което ви подхожда, ще надуете главите на всичките си роднини и приятели, ще правите тъжни гримаси и емоционално наситени сцени, ще пропилеете живота си, но нито веднъж няма да се замислите за това, че всичко, от което имате нужда е здрава и сигурна кола с работещ климатик и чист салон, с която ще се предвижвате от точка А до точка В.

Отношенията не бива да са сложни. Няма значение дали той е инженерен физик или таксиджията Иван, няма значение какво образование има, колко езика владее, с колко жени е бил. Важно е само това, да се чувствате комфортно с него. Ако караниците с него ви хвърлят в пропастта на отчаянието, ако не усещате разлика в това да сте с него и без него, ако дълбоко в себе си знаете, че нямате бъдеще заедно, ако той обича да използва всички онези фрази: „Не съм готов”, „Трябва да почакаме”, „Не мисля, че връзката ни е стигнала този етап още”, „Трябва да си помисля” или „Не искам да говоря за това” – то по-добре му бийте шута вече.

Дали сте го обичали наистина или всичко е било просто навик – ще разберете много по-късно, така че нищо не губите. Ако въпреки всичко се опитвате да поддържане такива отношения, разделяте се по 3-4 пъти на месец, обяснявате на приятелките си как повече никога няма да се върнете при този безперспективен и безчувствен човек, то е време да се запитате, защо всъщност го правите. А как ли само изглеждате в очите на приятелките си, които през изминалите две години са чули стотици пъти, че се разделяте „окончателно” с него? Да, те са ви приятелки и надали ще ви го кажат направо, но след като са чули, че се разделяте за трети път само този месец, то не може да ги вините, че в очите им вие вече сте една отчаяна и комплексирана жена, която до такава степен се бои да остане сама, че се подлага от ден на ден на унижението да бъде с човек, който не я обича и към когото, вероятно, и тя самата не знае какво изпитва.

Трудно е да се даде точно определение на това какво представлява любовта. Някои погрешно го бъркат с копнеж, уважение, навик, завист, желание да си го върнеш тъпкано и с какво ли още не. Няма да спечелите нищо от „сложни” отношения освен главоболие. Ако не можете да живеете без това главоболие, намерете смелост да си признаете, че нямате нужда от този конкретен мъж, а от главоболието, което той ви причинява. Но се научете да си доставяте това главоболие от по-продуктивни отношения, просто предупредете П-Р-А-В-И-Л-Н-И-Я мъж, че в сряда и събота сте феноменална кучка, подгответе го от по-рано.

И още веднъж: отношенията не трябва да са сложни. С този човек ви предстои да градите бъдеще, да създадете семейство, да отглеждате деца.

В началото всяка жена търси висок, строен, красив, умен, богат, перспективен, сексуален, романтичен мъж, а на по-късен етап осъзнава, че не ѝ трябва всичко това, а се нуждае само от мъж, на когото може да разчита, който е готов да влезе в огъня заради нея.

Тогава какво трябва да търсим в един мъж?

Отговорност. Той трябва да държи на думата си и щом обещае нещо да го изпълнява, а не да чака, кога ще се уморите да му напомняте, че крушката в коридора е изгоряла и сама да я смените. Затова отговорността е едно от най-важните качества, които един мъж трябва да притежава.

Вие ще се вречете, да споделяте всеки ден от живота си в болест и здраве, в радост и мъка, затова умението да съчувства е също много важно качество.

С времето ще се разбирате и без думи, ще се нагодите един към друг, ще продължавате да се карате и да се сдобрявате – това е неизбежно. Затова търпението… е, без него просто няма как!

Ще ви се налага постоянно да правите компромиси един към друг, малко по малко да се избавяте от ергенските си навици, така че друго незаменимо качество е гъвкавостта.

През годините неведнъж ще ви се наложи да вземате важни решения – заедно и по отделно, така че доверието един към друг, сами разбирате, е абсолютно задължително. Но не какво да е доверие, не доверието само по някои въпроси, а безрезервното доверие.

Замислете се, когато бяхте на 20 години, не сте мислили за нищо подобно. Всичко, което искахте тогава, беше той да кара готина кола, да ви подарява цветя и да се целува страхотно. А вие само да се любувате на невероятните му очи, стегнато тяло и любовта ви да е като по филмите.

Любовта не може да се планира. Невъзможно е.

А всички тези „сложни” отношения нямат нищо общо с истинската любов. Съхранете своите и неговите нервни клетки, те още ще ви потрябват в този живот, не ги изразходвайте за някаква безнадеждна връзка с погрешния човек.