И кафето, и бирата имат своите плюсове и минуси. Въпрос на вкус и предпочитания е кое от двете ще избереш в конкретен момент. Все пак обаче, пиенето на бира е белязано от известни приоритети, с които кафето няма как да се отличи. Особено в прекрасен, слънчев пролетен ден. Ето и кои са плюсовете на акохолната над коефеиновата напитка:

Бира можеш да пиеш почти по всяко време

Ако си станал в 7 ч., спокойно можеш да си отвориш бира в 11ч., без това да ти развали ритъма, вътрешната хармония, отношенията с околните и предварителните планове. Докато кафето е добре да се пие сутрин или в ранния следобед. Ако изпиеш едно късно вечер, рискуваш да не можеш да заспиш цяла нощ, отдавайки се на тежки размисли за живота и неговия смисъл. Пиеш ли бира преди лягане, най-много да сънуваш еднорози и цветни плодови мъфини.

Бирата върви с картофи, кафето – не

Кафето е супер, но трябва да седнеш специално в кафене, за да го консумираш. Не е задължително, но не върви да седнеш в кръчма и да си поръчаш едно кафе, докато наоколо похапват пържоли и пият вино. А бира можеш да пиеш абсолютно навсякъде. Още повече, че върви с един един куп неща за хапване. Е, не винаги особено полезни, но затова ни е дадена воля.

Можеш да изпиеш 7 бири, но не и 7 кафета

Ако изпиеш 7 бири, то определено ще се напиеш. Може би много лошо. Или пък само малко... Зависи от тренинг, килограмите, навици, житейска ситуация и много други неща. Със сигурност ще имаш махмурлук. Но ако изпиеш 7 кафета, резултатите може да са фатални. Буквално. Не правете това вкъщи. И никъде другаде. Никога.

„Бира в парка“ е по-известно от „кафе в парка“

Случайност? Не мисля. Просто грейне ли малко слънце, всичко живо изпълзява навън и честно казано, малко са онези, които седят цяла неделя на одеялце в парка и си наливат кафе след кафе от термос. Истината е, че всичко живо мъкне и влачи бири от капанчета, магазини, будки и други подобни с една обща крайна цел – пейка. Това си се е превърнало в субкултурна особеност на града и никой не възразява, напротив.

Не можеш да си кажеш „наздраве“ с кафе

Това определено е един минус на кафето. Много хора казват, че е дискриминация да не можеш да вдигаш наздравици със сок, вода, кафе, чай, нектар, компот и т.н., но... В крайна сметка, ако си решил да консумираш точно едно от изброените, едва ли наздравиците са ти приоритет. И не е нужно, имай кой да ги вдига вместо теб.

Бирата е за големи, весели компании 

Когато човек излиза „на кафе“, това автоматично означава, че има уговорка за среща с един до двама човека, обикновено от същия пол, с които да обсъди важни събития от личния си и/или професионален живот, или този на някой друг, обикновено общ познат. Кога за последно видяхте 20 човека, излезли да пият кафе заедно? Кафето е за задушевни разговори. Бирата е за весели и шумни компании. И двете си имат плюсове, но все пак защо да не си го направим по-весело?

Не използваш бирата просто за убиване на време

Всички знаем, че хората често си губят времето, отлагат важни дела, пропускат работни задачи и си клатят краката „на по кафенце“ в средата на делничен ден. Това не може да се случи с бирата, защото когато човек има задачи, обекновено не пие. А просто си върши работата. И се мотивира да го направи добре, за да може след това заслужено да се награди с една студена, пенлива, кехлибарена голяма бира и всичко да е наред. Така трябва.

Наздраве!