Това обяви Британският The Guardian. Въпросът от малко по-сериозна и научна гледна точка, разнищи Ник Комптън в статия за авторитетния британски The Guardian. Сред „кандидатите със силни аргументи“ Комптън поставя Пловдив, редом до Йерусалим, Бейрут, Алепо и др., но всеки от тях – град извън Европа. Така градът под тепетата официално бива обявен за един от най-старите градове в Европа, посочи класация на британския Telegraph.
Авторът е широко образован журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода, туризъм и др., и освен в Гардиан, негови статии излизат редовно в Wallpaper* (специализирано издание за дизайн и изкуства), списанието Saturday Telegraph и др.

"Задачата, да се открие кой е най-старият жив град в света, е много трудна", обяснява Комптън в статията си. „Голяма част от информацията е смес от митове, легенди, твърдения и контратвърдения и археологически открития. Един от основните научни спорове е кога едно селище се превръща в „град“, казва още в анализа си авторът.

Сред претендентите, които безспорно са били градове от дълги години, научни доказателства има много – от индийския Варанаси до българския Пловдив, пише в статията – вероятно определяйки най-източния и най-западния „претендент“ за титлата „Най-стар обитаван град“.

Според научните открития, Варнаси е основан около 1000-ата година пр. Хр. на брега на река Ганг. В Пловдив, според археологическите открия, е имало цивилизация с градска култура още 6000 г. пр. Хр. Най-старите населения, обаче, вероятно са били в Близкия Изток и по Плодорния полумесец (около реките Тигър и Ефрат). В остатъка от статията авторът описва останалите възможни градове, които биха оспорвали титлата „Най-стар жив град в света“. Нито един от възможните варианти обаче не е в Европа, което е поредното мнение в защита на хипотезата, че Пловдив е най-старият град на континента.

Преди известно време подобно мнение бе публикувано в другия водещ и авторитетен вестник във Великобритания – The Daily Telegraph, които поставиха Пловдив като 3-ия най-стар в  Европа. 

Източник: Plovdivutre