Заниманията във водата са едно от най-ценните преживявания в детството. Това е празник, пътешествие и първи социален контакт с хората от външния свят.

Срещата отново на бебето с водата има много смисъл – все пак, вашият малък плувец е бил заобиколен от вода в утробата за девет месеца. Във водата ние сме в безтегловност, свободни, безгрижни, обновени. Бебетата могат да влязат в тази естествена среда по приятен, хармоничен начин.

Вашето бебе може да се научи да плува месеци преди да проходи и ще му бъде по-лесно да доплава до вас във водата, отколкото да се надигне, да противостои на земното притегляне и да докрачи до вас. Никой от нас не си спомня как се е научил да ходи. По същия начин бебе, което се учи да плува в ранна възраст, като част от ориентиран към детето подход, няма да си спомни времето, когато не е могло да плува.

С кого?

С кого е най-добрият начин да учите вашето бебе, ако не с хората, на които то има доверие? Ние вярваме, че родителите са най-добрите учители на бебето – както на сушата, така и във водата.
Опитали сме се да създадем водна класна стая, пълна с положителни стимули, цветове, музика, игри, смях и играчки, в която вие и вашето дете да се насладите на времето заедно.

Как?

Обучението е процес, не е продукт – то се случва със скоростта на детето, когато то е отворено, спокойно и готово. Ние преподаваме любов към водата, а това изисква търпение, тренировки, и време, а това залага основите на взаимно доверие и уважение, които ще са ви нужни и в други области на съвместния ви живот.

Нужно е да поздравяваме и празнуваме всяка малка стъпка по пътя, и запомнете че няма нужда да бързате или да натискате детето, тъй като винаги може да има период на усвояване на някое умение или обучителни спирки. Да разпознаваме езика на тялото на детето и да преценим степента на готовност, са основната задача на всеки урок. Не сравняваме децата и не ги натискаме да са еднакви – всяко е различно и ние уважаваме тяхното желание.
Всички искаме детето да се забавлява от първото си пътешествие до басейна, с надеждата че ще се наслаждава на плуването цял живот.

От кога?

Заниманията по плуване обикновено започваме при навършване на 3-4 месечна възраст. До 4-годишна възраст е препоръчително децата да бъдат с близък човек във водата. Изграждането на доверие с външен човек изисква време, игри и забавление. Веднъж спечелили вниманието на детето, без заплахи, наказания и упреци, игрите с инструктора стават невероятни.
След тази възраст, в зависимост от детето и неговото желание, то може да се включи в група с други деца без родителите. Тогава физически е по-издръжливо и по- развито и голяма част от движенията, които досега не е успявало да прави или са го затруднявали, стават по-лесни за изпълнение.

Колко?

Заниманията продължават обикновено между 30-60мин. Родителите и децата, които се чувстват добре остават повече време във водата докато самите те не усетят неудобство или студ. Поради по-лесната загуба на топлина при по-малките бебета, след заниманието веднага следва затопляне под душа и обличане с топли дрехи, но така че да не се изпоти. Нужно е преди детето да се преумори, ние вече да сме се отправили към изхода, защото излизането от басейна е винаги съпроводено от повишен апетит и нужда от сън.

Предимства

В изследване проведено в Германия, се открива че децата, които са плували от малки, имат напреднало развитие в:

• развитието на моториката
• управление и координиране на движенията си – по- добри рефлекси
• по-добра концентрация
• стимулиране на интелекта
• подобряване на социалното поведение – обичат да общуват с други хора
• Самоувереност
• Независимост
• Приспособяват се по-лесно в нови и непознати ситуации
• Изследването сочи, че при малките плувци се подобрява основно връзката дете – родител чрез движенията, допира и игрите и се изгражда доверие

Къде?

На 14 май спа и фитнес център World Class (ул. Ралевица 38, срещу резиденция Бояна) за поредна година ще работи за посетителите напълно безплатно. Центърът обявява вход свободен и 50% намаления на всички абонаменти за фитнес, басейни и спа. Можете да се включите в открития урок по плуване с Вашето слънчице напълно безплатно. Заниманието ще се проведе от 8:30 до 9:30 с опитния инструктор Деница Чобанова.