Актьорът Ейб Вигода, прочул се с ролите си във филмовата класика "Кръстникът" и в телевизионната комедия от 70-те години на миналия век "Барни Милър", е починал на 94-годишна възраст, след като над три десетилетия му се е налагало с чувство за хумор да опровергава слуховете за кончината си, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на дъщеря му Каръл Вигода Фукс, предаде БТА.

Вигода е починал в съня си в дома на дъщеря си в Удланд парк, Ню Джърси. "Причината за смъртта му е напредналата му възраст. Този човек никога не е боледувал", казва Каръл Вигода Фукс.

Ейбрахам Чарлз "Ейб" Вигода е роден на 24 февруари 1921 г. в Бруклин, Ню Йорк. В началото на кариерата си се изявява като поддържащ актьор на нюйоркска театрална сцена и в телевизията. Големият му пробив идва през 1972 г., когато режисьорът Франсис Форд Копола го избира за ролята на предателя на семейство Корлеоне Салваторе Тесио в отличения си с Оскар филм "Кръстникът". Огромният успех на лентата и продължението й превръщат Ейб Вигода в познато лице за публиката.

Най-сериозно признание обаче актьорът получава за ролята си в хитовата телевизионна комедия от 70-те години на миналия век "Барни Милър". За превъплъщението си в образа на сержант Филип Фиш в сериала Вигода е номиниран три пъти за награди Еми за най-добър телевизионен актьор в поддържаща роля.

През последните над 30 години от живота му на Вигода се налага с чувство за хумор да отхвърля слуховете за смъртта си, след като през 1982 г. сп. "Пийпъл" по погрешка го обявява за "покойния Ейб Вигода". Темата за кончината му впоследствие става повод за повтарящи се шеги, но, както пише "Ню Йорк таймс", Вигода се "научава да живее с тях".