Почина футболната легенда Трифон Иванов, съобщи Нова тв.

Звездата от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година е издъхнал рано тази сутрин. Имал е сърдечни проблеми.

"След изписването му от болницата, казаха, че всичко е добре. Явно тази сутрин към 10 часа е направил масиран инфаркт", съобщи кметът на Самоводене Николай Милаковски.

От БФС потвърдиха новината на сайта си, като написаха:
"Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел. Почивай в мир, Трифоне!"

В средата на август 2015-та година, Трифон Иванов беше приет по спешност с жестоки болки в сърдечната област в болницата във Велико Търново. Там беше установено, че е получил инфаркт и е имал запушване на дясната коронарна артерия. Дни по-късно беше изписан.

Трифон Иванов ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите защитници - Футболист №1 на България за 1996 г., трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с "Рапид" (Виена).

Има 77 мача с 6 гола за "А" националния отбор на България, с който е бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 г.

А ето и цялата му спортна автобиография:

Един от най-добрите централни защитници е роден на 27 юли 1965 година в село Горна Липница.

Кариерата му започва в Етър Велико Търново, а през 1988 година преминава в ЦСКА, където играе до 1990 година и в последствие в още три периода под наем - през 1992 и 1995.

През 1990 година Туньо преминава в испанския Бетис, за който записва 52 мача и 9 гола в периода 1990-93.

И в Швейцария имат възможността да се насладят на класата на Трифон Иванов, който играе в местния Ньошател Ксамакс между 1993 и 1995 година.
Сериозно име Трифон направи в Австрия, където първи между 1995 и 1997 игра за Рапид Виена, след което през сезон 1997-98 и за Аустрия. Последната спирка в кариерата на Туньо бе друг австрийски тим Флоридсдорфер АЦ, където бранителят се подвизава до 2001 година.

За националния отбор на България Иванов дебютира през 1988 година и участва на три големи първенства - легендарното Световно в САЩ през 1994, когато стана четвърти в света, Евро 1996 и Мондиал 1998 във Франция. Именно благодарение решителен гол с глава на Трифон Иванов срещу Русия България се класира за Световното във Франция.

Общо за представителния отбор Трифон Иванов изигра 76 мача, в които вкара 6 гола.

След края на кариерата си той имаше бизнес с бензиностанции, а в последните години Трифон заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, където спечели сърцата на хората в родния си град и региона с всеотдайната си работа за развитието на футбола.