Френският актьор Пиер Брис, известен на поколения киномани с ролята си на индианеца Винету, почина в болница край Париж в събота след тежка пневмония.

Брис е издъхнал в ръцете на жена си Хела Крекел, съобщи мениджърът на 86-годишния актьор.

Миналата година Пиер Брис обяви: “Моите щастливи ловни полета се намират в Германия.” Брис става известен първо именно на германската публика със серията от уестърни, снимани през 60-те години.

Двойникът на Ален Делон, недолюбван във Франция, е обожаван в Германия, както и в целия някогашен източен блок, където филмите също се излъчваха. Винету е ролята на живота му, но тя се превръща и в негово проклятие. Макар да е снимал и в други жанрове - криминалета, драми и комедии, Брис остава запомнен единствено като смелия вожд на апачите.

Той участва в общо единадесет кино екранизации по романи на Карл Май. Първата му изява е през 1962 г. в “Съкровището на сребърното езеро” и успехът идва мигновено. Филмът е гледан от 10 млн. германци.

Пиер Брис е роден в Брест на 6 февруари 1929 г. На 19 г. се записва доброволец във френската армия по време на войната в Индокитай (1946-1954).

Приключва я невредим, въпреки че част от групата му попада на мина по време на патрул и той е сред изхвърлените от експлозията. След това служи като парашутист във войната в Алжир.

Преди да влезе в киното, има кратка кариера на модел и танцьор. През 2007 г. Франция призна заслугите му, като го отличи с Орден на почетния легион, макар за медиите в родината си той да остана “прочутият непознат на френското кино”.

Източник: 24 часа