Сигурно си мислите, че съм объркала реда на ежедневната грижа за кожата и съм поставила хидратацията не където ѝ е мястото. Не, не съм. Точно там, между почистването, ексфолирането и тонизирането, можете да отделите няколко минути, и с изключително достъпни средства да задържите влагата в кожата си. Но да започна от начало...

Когато осъзнах напълно, че кожата, като най-голям орган в нашето тяло, има пропускливост не само отвътре навън, а и отвън навътре, си дадох сметка, че съм вкарвала в организма си химикали, които сигурно биха убили прабаба ми на място. Но съвременният човек е подложен на такова отровно облъчване от околната среда, че може да понесе, почти винаги и без видими последствия за момента, поредния измиващ гел, тоник, крем или лосион за тяло произведен в лаборатория.

С времето открих няколко начина да се грижа за кожата на лицето, шията и деколтето си без да използвам средства, които не бих сложила и в устата си. Освен натуралността на тези продукти, не можем да не отбележим и тяхната минимална финансова стойност. И дори да можете да инвестирате по-големи суми в красотата си, пробвайте тези четири стъпки и наблюдавайте резултата. Дали пък не е по-добър от този на продукта, за който дадохте този месец 30-40 лв.? (или много повече)

Стъпка 1: Натурален пчелен мед

Напълнете малко бурканче с течен мед (течния е по-лесен да нанасяне, но може и захаросан) с ясен за вас произход и смело го поставете на етажерката в банята си. След като сте свалили грима си (препоръчвам ви мицеларна вода за целта), загребете с пръсти мед и нанесете на тънък слой върху влажното лице. Масажирайте и върху шията и деколтето, ако сте под душа, тъй като ще можете да си позволите медът да потече и по тялото ви.

Оставете го да подейства минутка-две и изплакнете. Не е нужно повече!

Ph-то на меда е близко до това на кожата и оказва неочаквано благотворно въздействие върху нея. Медът изсмуква и токсините, така че имаме само плюсове от тази процедура.

Стъпка 2: Кафява захар

Нужна ви е кафява захар, която не е оцветена, за да бъде кафява, а истинска такава. Може да бъде намерена, просто потърсете малко по-усърдно и ще я откриете ;). Поставете и от нея в бурканче или кутийка в банята и след като сте почистили лицето си, гребнете и разтъркайте нежно кожата си. Може да се използва и върху цялото тялото. Изплакнете с хладка вода. Вече имате добре ексфолирана кожа и сте готови за следващата стъпка.

Стъпка 3: Маска от ленено семе

За този момент е необходимо да сте се подготвили предварително.

В 50 мл. вода сварете една чаена лъжичка ленено семе на цели семенца, докато сместа не започне да прави гъсти балончета. Бъркайте през цялото време. Оставете да изстине и прецедете през марля. Аз държа готовата слузеста маска в стъклено бурканче в хладилника с дни, де факто, докато я изчерпя.

След като сте почистили (ако ви е ден за ексфолиране, и ексфолирали), нанесете с пръсти или специална четчица, тънък слой от слузестата маска върху лицето (шията и деколтето също могат да бъдат тренирани) и изчакайте да „стегне”. Отнема минута или две, не повече. Изплакнете. Да, само това е, но пък след няколко дни употреба ще установите, че кожата ви никога не е била по-хидратирана!

Стъпка 4: Тоник от розова вода

След като подсушите кожата, идва момента за тонизиране. От години използвам натурална и биологично чиста розова вода за целта. И Ph-то на розовата вода е близко до това на кожата на лицето, а и определено тя има подмладяващи свойства. Достатъчно е върху памуче да сипете малко от нея и да обтриете нежно кожата си. Аз не пропускам и кожата около очите. Ах, тази свежест и приятен аромат!

След това сте готови за нанасяне на дневен крем и грим. Бих ви препоръчала ръчно направен крем и минерален грим, за да завършите подобаващо натуралната и без химикали грижи за красотата си.