Една от важните теми за сърцето на жената е нейната връзка с мъжа, на когото тя е отделила място в него. Пътят към другия ни изправя пред личното ни усещане за себе си, среща ни с истинската ни природа, среща ни със страховете и ограниченията ни, среща ни с родовите ни модели, среща ни с нараненото ни вътрешно дете, среща ни с желанието да обичаме и да бъдем обичани, срещи ни с вътрешната ни смелост и грижа към себе си.

Тези срещи добавят в нашата кошница на лично обогатяване вкусни и понякога не толкова вкусни плодове, но всичките полезни. Днес искам да ти споделя за един от плодовете в моята кошница: умението да почитаме даровете на личната ни женственост.

Вярвам, че ставаме една идея по – щастливи, когато вземем решението да прегърнем и да се свържем с женската си природа, с дълбоките си женски нужди, с поведения, които открито изразяват нашата ценност и стойност. И всеки път да избираме да бъдем автентични жени, да бъдем в контакт с красивата природа на жената в нас. Заедно с нашата дейност, с нашата кадърност, с нашите успехи, амбициозност е нужно да прегърнем истински двата основни женски дара, които носим в себе си и които са един от най-големите подаръци за мъжа до нас и за нашата връзка с него.

Смелото и топло изразяване на чувствата ни

Твоето сърце е твоята най-голяма сила.  Дарът на женската енергия тук е свързан с откритото изразяване на чувствата ни, с внасянето на себе си, на изразяването на богатия ни емоционален свят. Много често по пътя на своето порастване сме получили много рани, които са затворили нашето сърце да се изразява. Разбирам те и познавам това усещане. Тук съм да ти споделя, че най-топлото, което може да направиш за себе си е да избереш да се погрижиш за раните си, да избереш да обичаш заедно с тях, да започнеш да се движиш към богатия си емоционален свят. Само така ще имаш истински контакт със себе си и с другия.

Помни, че мъжете са очаровани от нашата емоционалност, понякога се плашат, понякога не знаят как да реагират, понякога не могат да понесат нашите сълзи или гняв, но често ни ценят именно за богатия ни емоционален свят, който носим.

Чрез тази способност на жените, мъжете могат да се свържат по-лесно със своите чувства, със своите дълбини. Това е дар, който ние жените е нужно да уважаваме и да се грижим за него. Да погледнем на него като на нещо ценно, което внася във връзката ни живот, естественост, свързване, усещане за стойност. Време е да пораснем, да встъпим в женската си зрялост и да поемем отговорност за емоционалния ни свят, да бъдем по-свързани с всички палитри на чувствата си от студените, през топлите, към горещите и да започнем да се изразяваме. За тази цел ти предлагам следното упражнение:

Кои чувства обикновено потискаш или изобщо отричаш, че изпитваш? Помисли как се справяш с всяка от изброените емоции. Изразяваш ли ги открито и честно поне пред себе си? Или ги задушаваш? Или ги пренебрегваш, докато не експлодират?

Гняв/ Привързаност/ Ревност/ Похот/ Тъга/ Състрадание/ Раздразнение/ Любов/ Обида/ Страст/ Завист/ Ентусиазъм/ Тъга/ Щастие/ Болка/ Радост/ Разочарование/Смущение/ Самосъжаление/ Вина/ Срам/ Страх

Къде отиват потиснатите ти емоции? Как скритите ти емоции влияят на живота ти? Каква е цената, която плащаш?

 

От книгата „Да живееш с вълшебство”

 Да се отворим да получаваме

Много години в предните си връзки се борех за обичта на другия, постоянно се доказвах,  прекалено много правех неща за другия и прекаленото малко се радвах на това, което съм.

Колкото повече се стремим да угодим на мъжа, да му бъдем в помощ, да му помагаме да решава проблемите си, да скриваме своите нужди и чувства и най-вече да се стремим да не му тежим, толкова повече намалява страстта във връзката, ние започваме да се бунтуваме и да губим уважението към мъжа и към себе си.

Обменът във връзката е жизненоважен, за да се чувстваш на място, за да се чувстваш подхранена. Обменът във връзката е свързан с честното ти и открито заявяване на твоите нужди, на твоите стандарти, на твоята храна, на умението ти да се внесеш през себе си, през това, което теб те изпълва с топлина, радост и обич. Да си свързана с женската ти природа и с това, което може да дадеш в една връзка и в същото време да си свързана и открита пред  другия с това, което искаш той да внесе. Има голяма разлика между това да изискваш и между това открито да споделиш какво може да дадеш във връзката си с другия и какво искаш другия да ти даде, за да имаш подхранващ съюз, съюз на взаимодействие основан на женската ти природа, такава каквато е.

Обменът е свързан с това да си отворена да получаваш, да се радваш на всички жестове, действия, които другия прави за теб. И най-вече да се цениш, да отглеждаш в себе си усещането, че си ДОСТАТЪЧНА, че си ЗНАЧИМА, че си ЦЕННА и имаш природното право да даваш и да получаваш. Че имаш природното право да си обичана и да обичаш.

Седни със себе си, пусни си нежна музика (Love is Space – Deva Premal), вземи лист хартия и го раздели на две. В лявата част запиши това, което даваш във връзката си (ако нямаш в момента, работиш с последния си партньор). Тук изброяваш както материални неща (финанси, материални придобивки), така и твоята женска енергия, грижа за дома, приготвянето на храната, както и емоциите/чувствата, които най-основно си изразявала (радост, възхищение, благодарност, обич, страх, гняв, критика, обида, пренебрежение, майчинска грижа, секс, съблазняване, изразяване на желание към другия). В дясно изброяваш всичко, което получаваш от другия, материално, така и неговата мъжка енергия, грижа, защита, осигуряване на статус, споделяне на ресурси, обич, желание да си щастлива, време, комплименти, усещане за сигурност.

Погледни с открито сърце списъка и бъди смела дали си радостна, доколко си  подхранена и подхранваш. Важно е усещането за баланс, за допълване, за обмен. Бъди смела и направи списък, който да отговаря на твоята женска природа, а не на женските или мъжките стереотипи. Най-важното е да изграждаш връзка на даване и получаване, на взаимно подхранване, на отрито и честно споделяне. Ролята на другия е да приеме или не. Твоята роля е да избереш себе си!

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на „Бъди Вдъхновяваща Жена”.

П.П  Сподели на близките на сърцето си и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П Каня те да продължим заедно пътуването ти към свързването с другия. Добре дошла на моята БЕЗПЛАТНА ЛЕКЦИЯ: 7 тайни за вдъхновяваща връзка, на 5 Ноември (четвъртък), 19:30 – 21:30, гр. София, ул. Отец Паисий 53. Запиши се на 0899990474 или на [email protected]. Местата са ограничени!