На 20 януари православната църква почита паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, а също и паметта на българския патриарх Св. Евтимий Търновски.

Свети Евтимий Търновски произлиза от богат и знатен Великотърновски род. Още в ранната си младост Евтимий отива в Килифаревския манастир. 
Той бил изключително умен и начетен за времето си, но след като се върнал от Византия се усамотява в една пещера, недалеч от Велико Търново. Там построява църквата – “Света Троица”, като малко по малко към него се събират ученици съмишленици и така той става основател на Търновската книжовна школа.

През 1375 г. Евтимий е избран за Търновски патриарх, но той не спира да развива своята книжовна дейност. При падането на Велико Търново под турско робство Патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската духовност и един от последните бранители на българската държава. Той е осъден на смърт от турците, но легендата разказва, че когато палачът вдига ръка да му отсече главата, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Затова Патриарх Евтимий Търновски е заточен и умира през 1402 г. и почти веднага е канонизиран за светец.

Денят е известен още и като Петльовден, Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. Името подсказва, че този ден е посветен на петела, като в миналото във всяка къща, където е имало деца момчета е било задължително на този ден да се заколи петел. Обикновено това се е правело на къщния праг, който е бил маркер за усвоеното пространство и неусвоеното. След като заколи петела, той трябва да направи кръстен знак с кръвта му по челата на всички момченца в къщата, за да бъдат здрави през цялата година. След което да нарисува кръстове и от външната страна на вратите и портите, за да не могат злите духове на болестите да влизат.
След този ритуал главата на петела се забучва на портата, като се обръща задължително на изток, а краката му се хвърлят на покрива. Перата се прибират от бабите, защото са много ценни и с тях кадят на болни деца.
С петльовите пера се украсяват и специални знамена, които са на особена почит този ден. 

Според вярвания Св. Евтим е предпазвал децата от “детешката” и “вънкашната болест” (детски паралич и епилепсия).

Екипът на Dama.bg честити празника на всички именици, като им пожелава здраве, късмет и успехи!