Кой празнува имен ден на 22-ри декември? Кой празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 22-ри декември.

На 22-ри декември православната църква почита паметта на Великомъченица Анастасия.

Според легендата Света Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин, който бил езичник, но майка ѝ била християнка. Учителя Хрисогон се заел с възпитанието на Анастасия, а той бил известен със своя ум и ученост. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога. 

След време, тъй като не се отказала от вярата си, въпреки всички мъки на които била подложена, тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 г. Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ след това били отнесени в Цариград.

Традиции и обичаи на празника

Светицата се смята за християнизираният образ на смъртта, тъй като точно тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

Смята се, че на този ден жените и най-вече майките не бива да работят, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие. Днес се месят питки, намазани с мед, които се раздават. Народното предание казва, че ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали - и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Днес имен ден празнуват Анастасия, Анастасийка, Анасташа, Анастас, Анастаса, Ася, Стаска, Сия, Сийка, Стас, Наста, Настас, Настя, Наташа, Таша, Таса, Точо, Таско, Шина, Пинка. Желаем ви здраве, щастие и успехи!