Едно от първите неща, които може би ще чуете, когато кажете на приятелите и познатите си, че очаквате бебе, е фразата "О, ще трябва да спрете да пътувате и организирате почивки". Но нека ви успокоим - това изобщо не е така! Защо това бъдещо, толкова прекрасно създание да бъде причината да не видите нови светове? Нима смисълът не се крие в това точно на тях да покажете всички онези чудни местенца и кътчета, носещи история и любопитни факти? Нима вашето собствено детство не е било изпълнено с куп семейни почивки, училищни екскурзии и ваканции при баба и дядо на село? 

За да може почивката да протече по най-добрия възможен начин и всички да са удовлетворени, е нужно предварителното обмисляне на някои детайли, както и нужната психологическа нагласа.

1. Ако е възможно, започнете своето пътуване колкото се може по-рано сутринта. Имайте предвид, че повечето бебета стават изключително неспокойни към края на деня. 

2. Носете си слинг. Това е възможно най-удобният начин както за вас, така и за вашето дете, особено ако трябва да се качвате на самолет и да преминавате през хиляди гишета. Освен това, използването му спомага за това детето да се намира във най-доброто за опорно-двигателната система физиологично положение, за профилактика на тазобедрената става, за мускулатурата и вестибуларния апарат. 

3. Опитайте се да вземете със себе си детската количка или поне кошчето, където бебето ви ще се чувства възможно най-комфортно. Уверете се предварително, че моделът, който сте избрали, е достатъчно стабилен и би се справил без проблем с евентуални неравности.

4. Проверете отново дали всичко, което е необходимо, е приготвено и взето. Количка, играчки, достатъчно памперси и дрешки, одеялца, шапки, шишета, биберони, мокри кърпички, бебешка козметика, слънцезащитен крем, репелент с натурални съставки.

5. Забравете за хотелите и ваканционните стаи под наем. Осигурете допълнителна стая за вашето бебе, където спокойно ще можете да го оставите, когато заспи, за да може и вие да се отдадете на малко време за себе си и своя партньор. 

6. Изтеглете си приложение с приспивни песнички. И не, това не е никаква шега! Ще се изумите колко много може да ви помогне. За никой родител не е тайна, че за да заспи едно бебе, му е необходима и малко помощ. В момента, в който разберете кои са звуците, успокояващи вашето съкровище, потърсете помощ в приложенията. Ще се възхитите от броя и вида на шумовете -  птички, пералня, сушилня, душа или морето. 

7. Адаптиране към някакъв режим. Със сигурност ще ви бъде доста трудно в началото, но си струва да опитвате, докато не проработи. Все пак друго ще е да знаете, че малкото човече ще се събужда в 7 и ще ви оставя да си починете след 22 часа. Оставяйте го да спи и следобеда, колкото пъти само пожелае, защото... щастливо бебе - щастлива мама!

8. Хората обичат бебета! Несъмнено преди да тръгнете, ще имате своите притеснения относно това, че детето ще превърне пътуването в кошмар. Успокойте се, защото се боите напълно неоснователно. Даже напротив - няма човек, който да не се разтопи при вида на малко бебе. На опашката за билет, в самолета, автобуса или в заведението за хранене - ще се изумите колко много познанства ще започнете и колко много възможни моменти помощници ще срещнете. Не се отчайвайте в никакъв случай. 

9. Бъдете гъвкави! Това, че е малко и че мозъчето му няма да осъзнае, че не си е вкъщи, не означава, че вие трябва да се изнервяте напразно. Просто се опитайте да бъдете гъвкави и да се водите спрямо ситуацията. Проверете предварително местата, които искате да посетите, направете си подробен списък и го вземете с вас. Така например, ако бебето ви не обича да се вози в автомобила, намерете най-близката спирка, за да хванете градския транспорт. Ако пък искате да посетите някой музей и сте наясно, че няма да можете да чуете гида, просто сложете телефона си близо до бебето и пуснете нещо от Soundsleeper приложенията. Ще се уверите колко бързо ще заспи. А и вие ще можете да се насладите изцяло на предвидената разходка. 

Разбира се, не всичко, което ви предложихме е 100% приложимо за вашето дете, защото всяко дете е различно. Но си струва да опитате. 

Така че на всички, които все още се двоумят дали да тръгнат на почивка с малкото си бебе, ще кажем следното: За цялото семейство усещането да бъдете заедно на различно от вкъщи място, далеч от натовареното ежедневие на града, някъде високо в планината или на море, сме сигурни, че ще бъде повече от прекрасно, отпочиващо и зареждащо изживяване, въпреки непрестанните грижи, които ще трябва да полагате за мъниците. Просто поемете този "риск" и се отдайте пълноценно на своята почивка! Приятно пътуване!