Любовта на мъжа може и да не преминава през стомаха, но сексът определено зависи от храната му. Сами се досещате, че след обилна вечеря желанията за палави игри в леглото драстично намаляват. За това пък има няколко съставки, с които винаги може да „подготвите” партньора си, а и самите вие да се настроите за секс приключения.

Храните афродизиаци са известни на човечеството от хилядолетия и днес дори инстинктивни прибягваме до тях, когато приготвяме романтична вечеря. Грозде, банан, ягоди, шоколад, мед, фурми и смокини… всички тези вкусни изкушения ни настройват на палава вълна. Консумацията им може да намали стреса, да повиши на притока на кръв в ерогенните зони или да се отрази положително върху нервната система. Всички тези ефекти гарантирано подобряват либидото и на двамата партньори в спалнята.

Пренебрегвани заради шоколада и меда, доста по-неизвестни в еротичната кухня обаче се оказват подправките. Тези малки акценти към всяко блюдо, които могат да го превърнат в шедьовър или в провал, имат огромна сила върху психическите ни нагласи. Техните специфични ефекти са в състояние за секунди да ни избавят от умора и главоболие, да ни спасят от апатия и лошо настроение. Ако се научим да използваме правилно подправките в ежедневната си кухня, всеки път ще се радваме на неизменно горещ любовен живот.

Каква е тайната на подправките?

За разлика от храните, които съдържат афродизиаци в относително малки количества, билките имат в себе си голямо количество нутриенти. На практика за да проработят ягодите като афродизиак, ние трябва да погълнем около 500 г. от тях. Досещате се, че никак не е удобно да се любим с толкова пълен стомах…

В същото време в малко стръкче от подходящата билка, се постига почти същия ефект за нервната ни система. В полезните треви се съдържат големи количества етерични масла, които буквално веднага стимулират мозъка ни. Етеричните масла спомагат за по-добрата работа на лимбичната система, като отпускат множеството нерви по тялото и освежават почти моментално. Това ви кара да се почувствате спокойни почти веднага, едно от условията за достигане на пълна наслада.

И така, ако вече търсите малък тласък към нови приключения в спалнята, време е да се запознаете с някои от най-добрите афродизиаци сред билките.

1. Босилек

Храна номер едно в романтичната, еротична и пламенна Италия е босилекът и това едва ли е случайно. Той е тайната на горещите италианци за високо либидо. Причината е, че прясната подправка увеличава сърдечната възбуда. Сърцето започва да бие по-бързо и увеличава притока на кръв в тази област. Усещането е сходно с влюбването, което пък от своя страна насочва партньорите към спалнята.
Как да се използва: През лятото винаги консумирайте пресен босилек. Може да се добави преди сервиране на доматена супа или на салата Капрезе – сирене, домат и босилек. Гарантирано променя настроението в леглото.

2. Канела

Консумирането на канела загрява тялото, а това от своя страна подготвя тялото за секс. Канелата също така има противовъзпалителни свойства и може да помогне за нормализиране на кръвната захар. А както добре знаете, тялото желае любов, когато е здраво. Опитайте да се затоплите отвътре с щипка канела, поръсена върху чаша топло бадемово мляко. Така ще позволите на етеричните масла в подправката да се разтворят най-бързо и да ускорят действието си.

3. Кардемон

Кардемонът е доста екзотична съставка за нашите ширини и основа на източната кухня. На неговите качества се преписва горещата любов в тази страна. В „Хиляда и една нощ”, десетки пъти се среща тази сладка миризма, която е използвана от древни времена за афродизиак.
Кардамонът се затоплящ и остър на вкус и може да увеличи притока на кръв, което обяснява неговите свойства на афродизиак. Също така е антимикробно и противовъзпалително средство. Лесен начин за консумацията му е в чай, комбиниран с канела и чаени листа – добър начин да приключим един лек еротичен обяд или вечеря.

4. Чили и кайенски пипер

Лютото възбужда всички сетива, не само рецепторите в устата ни. Ако има причина за горещите интриги и любови в Латинска Америка, то безспорно е тази подправка. Стритите люти чушки загряват силно тялото и увеличават притока на кръв. Освен това карат до мозъка да освободи ендорфини, хормони на насладата. Те пък от своя страна правят любовните занимания много по-чувствени.
Лютивото увеличава силно притока на кръв в устната кухина, като по този начин кара устните да набъбнат и да станат много по-сенсетивни. По този начин възбуждат партньора да ги използва…

5. Джинджифил

Точно както чилито и пипера, джинджифилът засилва кръвообращението и телесната температура. Оттук и се подобрява усещането при допир. Легенда разказва, как известната френски куртизанка мадам Дю Бари добавяла корен джинджифил към блюдата на своите любовниците, за да увеличи тяхното желание и за подобряване на сексуалното им удоволствие. Джинджифилът лесно може да се добави към супа и чай, като по този начин отделя бързо своите етерични масла.

6. Рукола

Още древните римляни са използвали тази лютив зеленолистен зеленчук като афродизиак. Заедно с умението да превъзбуди нервната система, руколата насърчава храносмилането и е чудесен източник на витамини А и В. Лесно може да се добави към салата и песто.

7. Индийско орехче

Употребата на тази сладка подправка в еротичната кухня датира от началото на хиндуистката култури. Смята се, че чрез затоплящите си свойства индийското орехче стимулира сексуалните апетити в партньорите, докато способността му да оставя сладък послевкус в устата увеличава насладата. Опитайте дали е така, като настържете малко свеж индийско орехче в чаша чай и го изпийте след вечеря.

8. Кориандър

Подправката е известна на човечеството от хилядолетия и също се използва в „Хиляда и една нощ” като мощен афродизиак. Семената на растението имат дъх на сладък парфюм и пикантни нотки. Подправката е със затоплящо свойства, което подсилва усещанията в тялото. Кориандърът също така има противовъзпалително и отхрачващо действие, което може да го превърне в средство за първа помощ в домашната аптечка. Поръсете малко кориандър в гуакамолето – авокадото е популярен афродизиак, и се пригответе за любов.

9. Анасон

Момичета, тази подправка е специално за вас! Наричан сладко женско биле, още древните гръцки и римски цивилизации са вярвали, че анасонът е в състояние да засили женската сексуална възбуда. Етеричните масла, които се съдържат в анасона подпомагат на храносмилането, увеличават обема на белите дробове и облекчават мигрена и главоболие. С малко анасон в чая или супата вече нямате никакви извинения, че не сте на секс вълна!