Феновете на кралското семейство се готвят да приветстват втората рожба на принц Уилям и на неговата съпруга херцогиня Катрин. Тя ще е по-малкото братче или сестричка на принц Джордж, чието раждане преди две години предизвика невиждан световен медиен интерес, съобщава Асошиейтед прес.
Както и през 2013 година, херцозите на Кембридж карат всички да гадаят, като не съобщават нищо за бъдещото си бебе, в това число термина на раждането и пола на детето. Ако се вярва на букмейкърите, бъдещата височайша рожба трябва да е момиченце и ще се казва Алис. Ето какво знаем и какво не знаем за второто кралско бебе, което се очаква в следващите дни.

Мистерията около датата на раждането

От Кларънс хаус съобщиха на 8 септември, че Катрин, херцогинята на Кембридж, е бременна. Но не последваха никакви подробности за термина, а само за това, че раждането се очаква през месец април. По време на една от обществените си прояви херцогиня Катрин сподели със служителка в благотворителна организация, че може да роди между средата и края на април. Бебето може да види бял свят и да има общ рожден ден с прабаба си, кралица Елизабет Втора, на 21 април. Възможно е то да се роди и в деня на годишнината на сватбата на родителите си – 19 април.

Принцеса Алис?

Въпреки че нищо не се знае още за пола на бъдещата кралска рожба, букмейкърите във Великобритания, както и местните медии, залагат на това че ще бъде момиче. Някои подозират, че самата херцогиня Катрин е издала пола на бъдещото бебе с тоалета си. Тя бе облечена в яркорозово палто по време на последното си публично появяване. Що се касае до името, всички изглеждат убедени, че то ще е Алис. То е сочено като фаворит от букмейкърите, без никой да знае точно защо. Елизабет и Шарлот се нареждат на второ и трето място в класацията им. Следват Виктория, Александрия и Даяна. За евентуалните мъжки имена фаворити са Джеймс и Артър.

В историята на британската монархия името Алис е твърде рядко срещано. Кралица Виктория кръсти с него втората си дъщеря - принцеса Алис. Тъщата на кралица Елизабет Втора и майка на принц Филип е втората позната принцеса Алиса от рода Батенберг.

Бебето и редът на наследяването

Когато принц Джордж се роди през 2013 година, той прескочи реда на наследяването на престола и изпревари чичо си, принц Хари, като стана трети, след дядо си принц Чарлз и баща си – принц Уилям. Братът или сестрата на принц Джордж ще бъде съответно четвърти, като ще смъкне принц Хари на пета позиция, а принц Андрю, вторият син на кралицата, на шеста. Като второ родено, новото кралско бебе изглежда няма да бъде действащ монарх. То ще бъде "резервен вариант", ако нещо се случи нещо с първородния син. Както е известно, крал Джордж Шести неочаквано стана крал, след като брат му Едуард Осми, абдикира от престола през 1936 година.


Спокойствието на родителите

33-годишната херцогиня Катрин и 32-годишният принц Уилям изглеждат спокойни относно раждането на бъдещата си рожба, като те изпълняваха официалните си задължения до месец март. Херцогинята на Кембридж и този път не се размина със сутрешното прилошаване в ранните месеци на бременността си. Поради тази причина пропаднаха плановете ѝ за първото ѝ самостоятелно посещение в Малта. Но след това здравословното ѝ състояние се подобри и тя изглеждаше отлично пред фотографите, където и да отидеше. Принц Уилям ще вземе отпуска по бащинство от новата си служба. Бившият военен пилот на хеликоптер, специализиран в издирвателни и спасителни мисии, започна работа във въздушната спешна помощ на 30 март и се очаква да извърши първите си мисии това лято.

Обявяването на раждането

Британското кралско семейство е една от най-привързаните към традициите институции, въпреки че неговата пресслужба направи опити за модернизация в общуването, ползвайки "Туитър" и другите социални мрежи. Точно както стана при раждането на принц Джордж, появата на бял свят на новата кралска особа ще бъде възвестена в "Туитър". Журналистите ще се ползват с малка привилегия в случая. Репортерите ще получат съответния имейл, две минути преди дворецът официално да съобщи за щастливото събитие в "Туитър". Около два часа по-късно Бъкингамският дворец ще оповести по традиционния начин новината със специална прокламация, изложена пред двореца.

 

Източник: Vesti