Необходими продукти

1 кг брашно-екстра

150 мл. вода

1 с.л. сол

2 с.л. захар

1/2 опак. мая

3 с.л. олио

50 мл. олио

400 мл. вода

2 жълтък

Начин на приготвяне

Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.). Накрая се добавят маята и водата (400 мл.) на стайна температура, като водата се добавя на порции.

От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и разделя на три равни части. Те се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър, които се намазват обилно с олио (50 мл.) и се поставят една върху друга. Навиват се на руло и рулото се нарязва на 8 равни парчета, които се поставят в намазана с олио тавичка. Поставят се в хоризонтално положение на равномерно разстояние едно от друго. Тавата отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато удвои обема си.

След това погачата се намазва отгоре с разбити жълтъци (2) и се поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук