Един ден фотографката Роуз-Лин Фишър, чудейки се дали сълзите й от мъка биха изглеждали по същия начин като сълзите й от радост, решава да започне проучване по темата. Тя преглежда различните си видове сълзи под микроскоп, а резултатите са смайващи.

Жената проучва 100 сълзи една по една и установява, че базалните такива (тези, които тялото ни произвежда, за да овлажнява очите) се различават драстично от сълзите, които отделяме, когато режем лук например, а сълзите от смях не са дори близки по външен вид с тези от мъка. Също както капките вода в океана, всяка малка капка сълза носи в себе си микрокосмоса на натрупания човешкия опит.

Проектът си Роуз-Лин Фишър е нарекла "Топографията на сълзите".

Сълзи, предизвикани от смях до плач




Сълзи заради промяна 




Сълзи от скръб 




Сълзи, предизвикани от лук 





Джоузеф Стромберг от Колеж на науката и изкуствата Смитсъниън обяснява, че съществуват три основни типа сълзи – базални, рефлексни и психически (предизвикани от емоции). Всички сълзи съдържат органични вещества, включително масла, антитела и ензими, и се суспендират в солена вода.
Различните видове сълзи съдържат различни молекули. Сълзите, предизвикани от емоции, са хормони на протеинова основа, включващи левцинов енкефалин, невротрансмитера, който е естествено болкоуспокояващо. Той ни успокоява и освобождава напрежението от нас, когато сме стресирани. Освен това сълзите, наблюдавани под микроскоп, са кристализирана сол и могат да образуват различни форми и фигури, така че дори и психическите сълзи с еднакъв химичен състав могат да изглеждат коренно различно.
Фишър казва: „Има толкова много променливи – химията, вискозитета, настройката, скоростта на изпаряване, настройките на микроскопа!” 


Базални сълзи




Сълзите в края и в началото си 




Импулсивни сълзи 




Сълзи от освобождаване 




Сълзи от възможност и надежда




Сълзи на въодушевление в даден момент




Сълзи от спомени




Мили дами, ако статията ви е била интересна, споделете я с приятелите си или оставете коментар!
За да не спирате да получавате полезна и интересна информация, абонирайте се за страницата ни във фейсбук или посещавайте сайта на Dama.bg, където ще намерите по нещо за всяка Дама!