Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова!

Пиша Ви с желанието си да разбера какво се случва с мен напоследък. Преминах през много стресови ситуации като местене в чужбина, трудно намиране на работа, множество необясними здравословни неразположения и неприятни изживявания - както физически, така и психологически. Хазяйката, при която отседнахме с приятеля ми, се оказа наистина много лош човек, а не беше такава в началото. Наложи се да си търсим ново място, защото дори не можехме да се храним нормално на нейната територия, когато излезем навън - животът се променяше, приберем ли се - всичко започва да тежи. Постоянно се случваха малоумни недоразумения с какво ли не, които ми точеха от енергията. Мина този период, намерихме си нова квартира, но откакто сме там - аз получавам странни световъртежи, тежи ми главата, тялото, чувствам се в непрестанно неразположение и тревога. Пия много витамини и добавки, поддържащи нервната система в изправност, но още не мога да се отърва от тази тежест, сънливост и отпадналост. Това следстресова реакция ли е или имам нужда наистина от по-силна лекарска подкрепа? Направих си изследвания на очите и кръвта, всичко е нормално и свидетелства, че съм здрава поне в това отношение, но сякаш нещо все още не е съвсем наред. Моля, дайте ми съвет. Благодаря Ви! П.

Здравейте П.,

в нашето модерно общество стресът става все по-значима тема. Той е навсякъде около нас и всеки ден ние четем и чуваме за него. В началото на 80-те години на миналия век в списание „Тайм” излиза статията „Стресът – епидемията на 80-те години” и оттогава до наши дни изследователите на този проблем доказват, че негативните последствия, свързани със стреса, прогресивно се увеличават.

През 40-те години на миналия век Ханс Селие описва реакциите към стрес и според него, независимо от вида на стресора (положителен или отрицателен), нашият организъм реагира по един и същи начин. Началната фаза е „сигнал за тревога” и се развива в рамките на 6-48 часа след стресиращото събитие. В тази фаза най-често се повишават сърдечната честота и кръвното налягане. В следващата фаза, която е фазата „съпротива”, се отделя повече адреналин и се намалява продукцията на някои други хормони. Ако стресорът не е толкова голям, тялото може да се възстанови на този етап. Третата фаза е „изтощение”, в която, ако стресът продължи, тялото започва да губи своите съпротивителни сили и се появяват болестите, свързани със стреса.
Стресът намалява способността на имунната система да ни предпазва от различните болести, влияе на сърдечно-съдовата ни система, на храносмилателната ни система, дихателната и ендокринната система. Може да се появят различни усещания като: страх, тревожност, вътрешно напрежение, гняв, депресия, промени в апетита, нарушения на съня, концентрацията и др.

Стресът е постоянен спътник в нашето ежедневие, защото всеки ден ние се сблъскваме с различни ситуации, в които трябва да правим избори, а това в една или друга степен е стресиращо за нас. Много е важно да се каже, че основният фактор в борбата срещу стреса сме ние самите и нашата антистресова устойчивост. Добре е да познаваме себе си и да преценяваме възможностите си, реално да оценяваме средата, в която сме, да сме способни да адаптираме поведението си т. е. да сме адекватни и устойчиви към изискванията на света около нас.

Мила П., това, което е добре за Вас в ситуацията, която описвате, е да си осигурите повече спокойствие в ежедневието и достатъчно сън, намалете алкохола и цигарите и най-добре е да ги спрете, ако пиете и пушите. Почивайте повече, осигурявайте си време само за себе си и задължително включете спорта в ежедневието си. Препоръчвам Ви също така да се срещнете с психолог, с когото да поработите и да Ви помогне в тази ситуация.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук