Когато имате свеж дъх и бели зъби, единственото нещо, което можетe да направите, е да се усмихвате. Докато някои хора са благословени с перфектни зъби, други имат много стоматологични проблеми.

За щастие, подходящите грижи могат да предотвратят повечето стоматологични проблеми. Заболяване на венците например се причиняват от плака, лепкав филм от бактерии, който се натрупва върху и между зъбите. За да избегнете този и други проблеми, трябва да имате определени стоматологични навици.

1. Не използвайте зъбите си като инструменти

Когато става въпрос за зъбите, една от най-големите грешки, които хората правят, е да използвате зъбите си като инструмент. Да премахнат етикети от дрехи, чупене на черупките на ядки и затворени пакети... но това е много опасно. Ние всички трябва да знаем, че зъбите са предназначени само за дъвченето на храната и ние никога не трябва да ги използваме като инструменти. Използването на зъбите по този начин може да създаде малки пукнатини в емайла, които да доведат до големи пукнатини и големи проблеми.

2. Изберете разумно паста за зъби

Разбира се, по-лесно е да си купите евтина паста за зъби, тъй като може би си мислите, че няма разлика между скъпи и евтини пасти. Въпреки това тя е от съществено значение - повечето видове паста за зъби съдържат глицерин, който може повече да навреди, отколкото да повлияе в положителен аспект върху усмивката ви. Работата е там, че глицеринът влияе на зъбите и предпазва от реминерализация. Както костите, зъбите също се състоят от калций, фосфор и други минерали, които е добре да получаваме и от пастата си за зъби.

3. Мийте зъбите си всеки ден. По няколко пъти

Въпреки че този съвет е най-лесният, много хора забравят да си мият зъбите по два пъти на ден. Мийте зъбите си редовно и ще премахнете плаката от повърхността им. Просто бъдете сигурни, че ги миете правилно. Дръжте четката за зъби при 45-градусов ъгъл там, където венците и зъбите се срещат, и мийте леко, движейки четката напред и назад. Минавайте всеки зъб 15-20 пъти с мека четка за зъби.

4. Почистете езика си

Когато става въпрос за красива и здрава усмивка, сигурни сме, че последното нещо, което ви идва наум, е почистване на езика. Вярвате или не, това е много важно, защото по езика ви редовно полепват бактерии. Можете да миете езика си с помощта на четка за зъби, но препоръчваме да използвате стъргалка за език. Някои четки имат такава на гърба си, но ако не разполагате с подобна, препоръчваме да използвате лъжица.

5. Полагайте грижи за венците си всеки ден

Един от най-добрите начини за поддържане на здрави венци е всекидневната грижа за тях. Използвайте восъчни конци за зъби и минете между всеки зъб с леки движения. Да, това може да отнеме много време, но наистина си струва и резултатът ще ви хареса.

6. Здравословно хранене

Киселите и сладките храни могат да бъдат вредни за зъбите. Киселите храни като цитрусови плодове може да доведат до ерозия на емайла, а захарта може да предизвика плака и дори по-лошо - пародонтозата.

7. Изплакнете устата си

След миенето на зъбите трябва да изплакнете устата си с добра вода за уста. Можете да използвате флуорид за изплакване, който помага за укрепване на зъбите и предотвратява образуването на кухини. Подходящо е също и за чувствителни зъби, тъй като запълва малките дупки, които водят до нервите и намалява болката.

Не е толкова трудно да имате красива и здрава усмивка. Просто отделете няколко допълнителни минути на ден, като следвате посочените по-горе съвети.