Винаги ни съветват, когато огладнеем между храненията, да похапваме ядки. А знаем ли кои са най-полезните и какви хранителни елементи осигуряват на организма? Днес екипът на Dama.bg ви дава повече информация за кашуто.

То е цъфтящо дърво, което расте в трoпически климат. Както всички останали ядки е отличен източник на протеин и фибри, богато на калий, витамин В, фолиева киселина. Съдържа още магнезий, фосфор, селен и мед. Подобно на фъстъците, кашуто често се продава осолено, което може да доведе до покачване на кръвното налягане.

Индийският фъстък, както още е известно кашуто, е отлична хранителна добавка, както по време на диета, така и за всички, които се стремят да водят здравословен начин на живот. За подобряване на сърдечната дейност се препоръчват по 60 гр кашу седмично. 

Ядките понижават холестерола и подобряват функциите на кръвоносните съдове.

30 грама кашу съдържат 160 калории, като разбира се, те трябва да се ядат сурови, така запазват на 100 % полезните си свойства. Суровото кашу съдържа повече желязо от печеното, което спомага за по-добра циркулация на кръвта. Кашуто съдържа същата полезна мазнина, каквато се съдържа и в зехтина.

Добре е ядките да бъдат накиснати във вода преди консумация, за да улесни храносмилането. Може да се използва в рецепти с десерти, мусове, кремове, слaдоледи, ядкови сирена, ядкови млека, торти. Може да се направи и шейк или мляко от кашу.

Любопитно

Ядките кашу са всъщност семките, които са прикрепени в долната част на кашу ябълката - плодът на дървото кашу, което е родом от крайбрежните райони на Североизточна Бразилия. Семките, известни ни като кашу, са с деликатен аромат и твърда, но леко шуплеста текстура. Самият плод също се яде, но се разваля бързо, затова е познат предимно на места, където расте - например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива "ябълки". Затова наричат кашуто и индийски орех.

Дърветата, на които расте кашуто, са високи около 6 метра, топлолюбиви, нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета. Дървото кашу винаги е било ценено заради дървесината си, както и заради балсама от кашу и ябълката кашу, които не са толкова популярни у нас.

 Водещите производители на кашу са Индия, Бразилия, Танзания и Нигерия.

Преди считали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, което се извършвало от техните подчинени. Това трябва да се прави много старателно, защото в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно от наименование на тези ядки - мехурчести).

Какво по-хубаво от вкусна храна, която е и изключително здравословна!