Мъжете с повече от един брачен партньор са 4 пъти по-предразположени към коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които имат само една съпруга.

До този извод е стигнал арабският учен Амин Даулах, представил резултатите от изследването си на Азиатския конгрес на кардиолозите. Ученият е обяснил повишената опасност за здравето с финансовото и психологическо натоварване, свързани с поддържането на няколко домакинства, съобщи Лайв сайънс.

Даулах и неговите колеги работят в Близкия изток - регион, където многоженството е норма. Медиците са изследвали 687 мъже, които са се оплаквали от проблеми със сърцето в болници в Саудитска Арабия и ОАЕ. Средната им възраст е била 59 години, а 68 процента са имали само по една жена.

Оказало се, че при полигамните мъже рискът от коронарна болест на сърцето е 4,6 пъти по-висок.

Причината по всяка вероятност се крие в това, че Коранът задължава мъжете да отделят еднакво внимание на всичките си жени и съответно на техните деца. А според Даулах това води до сериозни натоварвания.

Изследователят обаче подчертава, че не става дума за причинно-следствена връзка между полигамията и исхемичната болест на сърцето.
Възможно е причините да се крият в скрити фактори като степента на доверие между съпрузите, хранителните пристрастия, гените.

Източник: DarikNews