Аргановото масло се смята за чудодейно или „течно злато” от много фризьори заради огромните ползи, които има за косата. Всяка коса, увредена от стилизиране, продължителни периоди на слънце или трудна за контролиране, може да се възползва от предимствата на това масло.

То се прави от плода на аргановото дърво, който се смачква, за да се произведе арганово масло за коса. Тези дървета се срещат най-често в Мароко, така че може да срещнете маслото и под името мароканско масло. Важно е да сте сигурни, че си купувате оригинален продукт, тъй като има много продукти, които носят етикета арганово масло, но всъщност не са такова и те няма да са от голяма помощ за косата ви.

Наличието на олеинова киселина в аргановото масло го прави практично решение за хора с високи нива на холестерол - проучване установява, че само за месец аргановото масло може значително да понижи нивата на холестерола. Няколко други киселини в аргановото масло се преобразуват в три различни вида простагландини.Тези простагландини са много полезни за редица функции на тялото като например предпазването от болестотворни организми и противовъзпалителните процеси. Простагландините също така са много полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми. В аргановото масло антиоксидантът витамин Е се среща в изобилие. Той се отразява благоприятно върху функциите на сърцето и половата система.

Приложението на аргановото масло в козметиката е широко. То подсилва косата, ноктите и кожата. Предпазва кожата от белезите на преждевременно остаряване като бръчки по лицето и около очите. Освен това то бързо лекува изгаряния по кожата или други петна вследствие на възпаление. Помага за премахването на белезите след бременност. Широко се използва като козметичен продукт и се цени от изтъкнати козметици, помага за борбата с пърхота и предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи.

Полезното действие на аргановото масло върху кожата

Своята огромна популярност то дължи тъкмо на козметичните си свойства. Жените в Европа днес го наричат течно злато, заради широкото му приложение в козметиката. То се цени високо от кожни специалисти и експерти по красота.

Аргановото масло предпазва кожата от бръчки, помага за суха кожа, освежава я и я прави по-мека. Богатото на белтъчини арганово масло подобрява еластичността и заздравява структурата на белтъчините в кожата. То помага за намаляването на кожни дразнения, благодарение на него следите от чесане бързо изчезват.

Един от най-удивителните факти за аргановото масло е, че освен за суха, то помага и за мазна кожа. Мастният секрет е вещество, отделяно от мастните жлези, което поддържа кожата влажна и я предпазва от сухота, но прекомерното секретиране се отразява зле на кожата. Аргановото масло регулира отделянето на мастен секрет и го поддържа в нормални граници.

Аргановото масло предотвратява появата на стрии по време на бременност.

Подсилва отслабналите и чупливи нокти. Освен това то заздравява и изглажда нежната кожичка в основата на ноктите.

Аргановото масло е полезно и за лечението на кожни възпаления като акне, варицела и псориазис. Тези заболявания се характеризират с появата на червени пъпки или петна.

При артритни и ревматични заболявания, при които ставите и тъканите на тялото се увреждат, аргановото масло силно облекчава и намалява болката.

Приложение на аргановото масло

На лицето: Ако разполагате с чисто сурово арганово масло, няколко капки ще ви стигнат за цялото лице. Обикновено се прилага вечер като овлажняващо средство. То не е мазно и бързо попива в кожата. Затова жените могат да го използват и като основа за грим.

По ноктите: За ноктите е необходима смес от лимонов сок и арганово масло в равни съотношения. Не е нужно да използвате само арганово масло. Просто потопете ноктите и кутикулите в сместа и ги дръжте така приблизително 10 минути. Така кутикулите ви ще станат по-меки, а ноктите – по-здрави.

Антиейджинг: Аргановото масло е голямо откритие за антиейджинга. То отбелязва 100% успешно справяне със стареенето.

Предлагаме ви някои рецепти, които може да приложите домашни условия:

1. Блясък за коса - когато косата ви е суха, използвайте аргановото масло като стилизиращ продукт - нанесете няколко капки на пръстите си и ги прекарайте през косата, за да се укроти и да се създадете блясък. Нужно е малко количество за дълготраен ефект.
2. Овлажнител за лице - след почистване сутрин и/или вечер, направете масаж с няколко капки масло от арган директно върху лицето и шията. Тъй като арганът се счита за сухо масло, то попива бързо и по кожата не остава мазен ефект. Ако искате да го използвате като серум, нанесете нощния си крем, след като маслото се абсорбира в кожата.
3. Ексфолиране, овлажняване и защита на устните - за изглаждане и овлажняване на устните се добавят няколко капки масло от арган и фина кафява захар. Леко масажирайте устните, като правите кръгови движения, и изплакнете.