Всички сме чували за ползите от медитацията, особено след като цяло съзвездие от холивудски знаменитости открито заяви, че разчита на древната техника за справяне с проблемите и всекидневния стрес.

 
Ако още не сте опитвали да медитирате, тази седмица имате уникалната възможност да черпите знание от извора, тъй като за първи път в България пристига будистки монах от храма "Дамакая" в Тайланд. Джон Парамай Данисаро е част от световния проект Peace Revolution, който помага на млади хора да открият ползите от медитацията, да намерят своя път към щастие и мир. Вече много българи са се включили и продължават да участват в тази програма.
 
 
В четвъртък, петък и събота (10-12 април) монахът ще изнесе безплатни лекции, свързани с това как да се справим със стреса, как да бъдем по-креативни, как да водим балансиран и хармоничен живот. По време на срещите ще се практикува и медитацията, ето защо всеки, който се интересува, ще има възможност да се потопи в тайната на това преживяване и да опита да успокои съзнанието си за няколко минути.
 
"Медитацията ни помага да виждаме света по-ясно, с по-чисто съзнание и ум. Ако моите очила са замърсени, аз ще виждам лицата ви мръсни. Но това не означава, че лицата ви са мръсни, а че аз трябва да почистя стъклата и погледа си. Както редовно мием зъбите и лицето си, за да бъдат чисти, така редовната медитация помага за чисто съзнание", сподели монах Джон Парамай.
 
Макар в България и като цяло в западния свят да нямаме традиции, свързани с духовни практики и грижа за духовното здраве, източната култура от векове се занимава с тези въпроси и ползите от медитацията са многократно доказвани.
 
Ето някои от тях. 
 
Медитацията помага за:
- нормализиране на кръвното налягане
- справяне с безсънието
- справяне с главоболието
- подобряване на имунната система
- общ тонус на организма
- намаляване на гнева
- повишено усещане за щастие
- по-добра концентрация
- намалена тревожност
- засилване на интуицията
- справяне със стреса
 
Повече информация за лекциите на будисткия монах можете да откриете тук