Всички знаем колко е полезно от време на време да правим пречистващи дни за организма. Защо в студените дни да не направим прочистваща диета с портокал, която помага за отслабването, изчиства токсините и е богата на витамини.

Портокалът съдържа много витамин С, което го прави чудесен антиоксидант. Освен това има много фибри, които подпомагат отслабването.

Съвети за диета с портокали:

- Трябва да се прави 2 или 3 пъти в годината. Диетата продължава две седмици.

- Препоръчително е да извършвате физическа активност.

- Сокът от изцеден портокал трябва да се консумира в рамките на 30 минути, след като е приготвен. В противен случай, можете да изгубите витамин С.

- Задължително е да закусвате портокали или да пиете прясно изцеден сок.

- Ако огладнеете между храненията, изяжте 1-2 портокала.

- Не трябва да ядете след 20:00 часа.

- Пийте минимум 2,5-3 л вода.

Диетата е прочистваща, а витамините ще засилят имунната ви система точно в сезона на вирусите.

Първи ден:

Всяка сутрин на закуска се изяжда 1 портокал и един сухар с чай или ако сте от хората, които нямат навика да закусват, можете да изпиете един фреш от портокал, който ще зареди организма ви с нужната доза витамини и захари.

За обяд – 1 портокал, 1 варено яйце, 2 сухара и 2 чаши айран.

За вечеря - 2 домата или салата от зеле и моркови. Да не забравяме, че сега е сезона на зелето и неговият вкус в тази част от годината е най-истински. Към зелевата салата можете да прибавите 2 сварени яйца с лимонов сок по желание.

Важно е да знаете, че яйцата се консумират само в първия ден от диетата.

През втория и третия ден ден яйцата се заменят с малко количество месо - като може да избирате между пилешко и телешко. Най-добре е то да е на скара или варено, като в приготвянето му не трябва да участват никакви видове мазнини. Към него можете да добавите салата от домати и краставици или от зеле.

През четвъртия и петия ден вместо месо и яйца се консумира нискомаслена извара, към нея отново можете да добавите салата по ваш избор.

През шестия ден заложете на риба. Рибата съдържа пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав, мазнини и комплекс от минерални вещества. Наличието на витамини формира благоприятната изграждаща, физико-химична и медико-биологична характеристика на този вид месо. Повечето риби са богати на протеин и ЕМК (есенциални мастни киселини) и бедно на наситени масти и холестерол. Освен това то практически не съдържа въглехидрати, което прави рибата чудесна храна за консумиране през втората половина на деня.

През седмия ден отново консумирайте същата храна, която сте консумирали през първият ден.

И целият цикъл се повтаря отново. След диетата ще се чувствате леки и красиви.