Намерете удобен стол и възможно най-тъмното място, защото се задава невероятно шоу. Тази година пикът на метеоритния поток Персиди – наречен на съзвездието Персей, от който като че ли се разпръскват "падащите звезди", се пада в четвъртък и петък вечерта. Спектакълът се случва всяка година, когато Земята преминава през останките (частици с големина на песъчника) от кометата Суифт-Тътъл (Swift-Tuttle), чието ядро от лед и скали е широко 26 километра, съобщава mediapool.bg.

Този път обаче явлението може да претендира за най-зрелищното астрономическо събитие на годината, тъй като се очаква метеоритен "взрив". Причината е, че гравитацията на Юпитер е привлякла повече такива отломки по пътя на Земята. Затова, ако по-рано са били наблюдавани средно около 80 "падащи звезди" на час, сега количеството им може да достигне 150 и дори 200.

Тази година Земята преминава през потока на Персиди от 17 юли до 22 август, като пиковият момент ще е на 12 август.

Персидите могат да се наблюдават след 10 ч. вечерта, но най-голямо количество попада в атмосферата на Земята след полунощ. "Падащите звезди" са всъщност останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек. Когато са в Космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.

Астрономите съобщават, че през нощта на 11 август светлината на Луната ще пречи на наблюдението. Залезът й ще започне към 1 ч. през нощта. Затова най-подходящото време за наблюдение ще е на 12 август след залеза на Луната.

Летният метеоритен поток се вижда най-добре в Северното полукълбо на Земята до средата на южните ширини.

Всичко, което е необходимо, е да изберете тъмно място, далеч от светлини и да останете поне 20 минути в пълна тъмнина, за да се адаптирате към нея. Погледнете на височина приблизително две трети към небето в която и да е посока.


Самата комета Суифт-Тътъл нееднократно е прелитала покрай Земята. За последно е наблюдавана през 1992 г., а следващият път, когато ще може да бъде видяна от земните жители, е през 2126 година.

Не забравяйте да си пожелаете желания!