Времето за добър сън е индивидуално понятие, тъй като на някои хора им трябват 5-6 часа, за да се наспят добре, а на други и 8 часа не са им достатъчни. Повечето възрастни спят около 5-7 часа. Но ако страдате от безсъние - хапчетата трябва да са последното средство, към което да прибегнете. Има много ефективни начини за решаването на този проблем.
 
Ето някои от тях:
 
Народната медицина препоръчва да сложите на гърба и краката си горещ компрес, да поставите парче памук, напоено с парфюм или спирт в ушите си, да напълните мрежеста чантичка със сух хмел и да я поставите под възглавницата си, да намажете горната си устна с валериан...
 
Създаването на полезни навици е друг метод за справяне с безсънието. 
  • Преди всичко трябва да свикнете да си лягате по едно и също време. Така тялото ви е настроено в правилен ритъм.

  • Преди сън не трябва да ядете много. Яжте най-малко три часа преди лягане - храната в стомаха не може да се разлага добре, докато спите. Напълно гладни също не е решение. Ако сте прекалено пригладнели, можете да хапнете парче шоколад, банан или мляко - те ще попречат на хормоните да се разбушуват през нощта.
     
  • Лека физическа активност и свеж въздух - приятна разходка преди лягане е добро решение за безсънието.

  • Правилото на Трите Т - тъмно, тихо и топло. Задължително трябва да присъстват в спалнята ви. Отсъствието на светлина - обезателно условие за добър сън. Някои от механизмите на пълноценна почивка се задействат само на тъмно. Щорите и пердетата не трябва да пропускат светлината от уличните лампи и ранното слънце. 

  • Често се случва най-различни звуци да се появяват в неподходящ момент и да пречат на съня ви. Има само 2 начина да се справите с този проблем: плътни прозорци и тапи за уши. С тапите за уши ще ви е необходима около седмица, за да свикнете и да не им обръщате внимание.

  • Обърнете внимание на температурата в спалнята. Ако е студено - ще имате проблеми със съня. В този случай сложете печка или одеяло (може да бъде електрическо или просто горещ компрес върху краката си). 

  • Непроветрената стая - още един проблем. Проветрявайте стаята си преди лягане, дори навън да е студено.

  • Емоционалната умора - най-големият враг на съня. Със сигурност трябва да се отпуснете преди лягане: разходете се из апартамента , слушайте релаксираща музика, вземете вана с успокояващи аромати (розмарин, мента, маточина, лайка). В спалнята можете да пуснете звуци на дъжд или море.

  • Гледането на екшън филми късно вечер и четенето на книги с такъв сюжет стимулират нервната система и следователно не ви позволяват да спите спокойно. По-добре прочетете нещо успокояващо.

  • Посетете тоалетната преди лягане. Така ще бъде по-малко вероятно да се събудите през нощта с усещането, че мехурът ви е на път да се пръсне. 

  • Ако не можете да спите добре по време на работната седмица - опитайте се да не го правите само през уикендите. Отделете ден през седмицата, в който да си легнете неприлично рано. През това време изключете телефона си и предупредете всички вкъщи да не ви безпокоят.

  • Не използвайте алкохола като приспивателно. Той ще ви помогне да заспите бързо, но няма да си починете добре, защото организмът ви ще трябва да го обработва.

  • Поставете в спалнята розмарин или здравец (вещества, които помагат за добрия сън). Ако това не помогне и безсънието придобие болестно състояние - посетете лекаря си. Нарушението на съня може да бъде симптом за заболяване.

  • Освен всичко написано по-горе, прекрасно е преди лягане да изпиете чаша топъл чай от върбинка или маточина, успокояващо действие имат още чаят от валериана, лавандула и риган. Опитайте и чаша топло мляко с мед или шоколад.
Ако тази статия ви беше полезна, споделете я с приятелите си.