На 3 февруари православната църква почита св. Симеон Богоприемец, за който се счита, че пръв поема в ръцете си Младенеца и го въвежда в Божия храм.

Народът познава този празник като третия, последен ден от Трифонците. Представата за Зимния Симеон е като за един от най-тежките, най-лошите дни в годината, тъй като той оставя на хората рани и белези. Третият вълчи празник повелява през деня да не се работи с вълна, да не се изхвърля пепел и смет навън. Бременните и младите жени днес не трябва да работят, да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла.

В народния календар съществува и лятно-есенното съответствие на Симеоновден, което се пада на 1 септември. Идеята за двата празника е, че чрез тях годината се разполовява на две - пролетна и есенна оран и сеитба. Друго поверие гласи, че в този ден не трябва да се дава назаем и да се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита.

Екипът на Dama.bg честити имения ден на всички, носещи имената: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника. Бъдете здрави!