Противно на повечето очаквания за саморазправа на гражданите с органите на реда, за нападения и т.н. тези дни станахме свидетели на нещо невиждано до сега. Станахме свидетели на най-мирните протести, правени някога в България. Станахме свидетели на протестиращи, които прегръщат полицаите, като жест на благодарност за доброто отношение.

Снимката, която виждате, говори повече, отколкото би могло да се каже с думи:



Коментар към снимката във Фейсбук от Лили Лепоева:
"Моят съпруг е полицай и всяка вечер е охрана на протестите в гр. София заедно със своите колеги. На предложенията ви относно това какво да направите като жест на благодарност за тяхното коректно отношение към вас, само едно ще ви помоля - да продължите както досега да не ги обиждате и да не хвърляте предмети срещу тях. Мога да ви уверя, че те го оценяват това ваше коректно отношение към тях. И още нещо - мнозинството от тях ви подкрепят, но за съжаление няма как да го покажат. Не забравяйте, че и те са като вас и живеят по същия начин и със същите проблеми като всички вас. Зная, че някои от вас като прочетат коментара ми ще кажат, че съм пристрастна, но това не е така. Просто аз и моето семейство живеем като останалите българи - с проблемите и трудностите, които изпитва целия български народ в момента."

Друга идея, която обиколи социалната мрежа, гласеше: "Купете на полицаите минерална вода, в жегата не им е лесно с тази екипировка." Няколко часа по-късно протестиращите раздадоха бутилки с вода на полицаите в няколко града:



Коментар към снимката във Фейсбук:
"Хората са оставили вода пред полицаите"
Снимка: Lilia Apostolova


Тези протести са не само мирни протести на средната класа. Те са вдъхновяващи, защото народът се бори за една кауза, демонстира лоялност и за първи път от години не се поддава на евтини провокации. Българският народ показа, че е солидарен.

Тези снимки ще се помнят дълго от всеки, който ги види. Ще останат дълго в съзнанието ни, защото са истински, неподправени. Защото са чисти и представят България днес - онази България, която се бори за по-светло бъдеще не посредством саморазправа и бунтарски прояви, а с усмивка на уста и прегръщаща народа.