До края на 2016 година столицата ще бъде опасана със 100 км трасета, което ще направи напълно възможно пресичането на града за по-малко от 30 минути с колело. Това предвижда програмата за разширяване на велотрасетата на Столичната община. Според нея до края на 2016 г. градът ще бъде опасан с близо 100 км алеи за колоездачи. Целта е хората да имат стимул да слязат от колите си и да използват здравословни начини на предвиждане. Така, столичани ще спестят по 19 лв. на ден, ако заменят колата си с здравословното каране на велосипед. Сумата е формирана, като са взети предвид цената на среден клас автомобил, разсрочен за 10 години, гориво за пробег 30 км, годишна амортизация и данъци, както и цена на паркиране. Освен това ще се намалят задръстванията и автомобилния трафик, което пък от своя страна ще доведе до намаляване на замърсяването на въздуха в центъра.

Към момента велотрасетата в София са около 30 км и са разпръснати из различните райони на столицата. Живеещите в квартал „Надежда” могат да стигнат на две гуми по специално трасе до Лъвов мост. Велоалеята по „Цар Борис III” се свързва с тази на бул. „Гоце Делчев” и по бул. „България” се стига до Южния парк. Трасето по „България” продължава по „Евлоги Георгиев”, пресича Орлов мост и стига до ул. „Оборище”. Алеи за колоездачи има и от „Младост 1” до „Младост 4”. Велосипедистите обаче се оплакват, че
алеите свършват в нищото и че са принудени да пресичат кръстовища, бутайки колелетата си, защото няма отредени специални места за тях. Така столичани, които са избрали да се движат с колело, са принудени да карат по улиците заедно с автомобили и рейсове, рискувайки да бъдат пометени от невнимателни шофьори.

През тази година ще започне изграждането на около 60 км велоалеи, каза зам.-кметът по транспорт в столицата Любомир Христов. Сред предвидените трасета за колоездачи са тези по булевардите „Ботевградско шосе”, „Тодор Александров”, „Никола Мушанов”.

В центъра на града също ще се правят отделни отсечки, една от тях ще е по бул. „Дондуков”. След като приключи ремонтът на парка пред НДК, ще се обособи нова велоалея, която ще се свърже с друга по бул. „Патриарх Евтимий”, която ще стига до едноименния паметник. Алея за колелета ще има и по бул. „Скобелев” до Петте кьошета. Новите близо 70 км трасета ще струват около 27 млн. лв. Изграждането на велоалеите ще се осъществява паралелно с реализирането на големите инфраструктурни проекти и ремонтните дейности по софийските пътища, обясни Христов.

Програмата за разширяване на веломрежата цели удобно и безопасно да се свържат отделните квартали с централната градска част и с другите видове транспорт. Според плана на общината ще изграждат три вида трасета за велосипедисти. Основните ще са транзитни. Те осигуряват бърза и директна връзка на отдалечените райони в града с центъра или един с друг, обясниха от „Московска” 33. В кварталите пък ще се изграждат трасета, които осигурят връзката до транзитните маршрути и спирките на градския транспорт и метрото. Третият вид маршрути, които трябва да бъдат изградени през следващите години, ще са за отдих. Те ще са в парковете и извън града - към Панчарево и Банкя.

От голяма българска компания за производство на велосипеди са обещали да осигурят паркиране за 240 велосипеда. От общината се очаква да посочи подходящите места за поставяне на специализираните стойки за паркиране.
Такива стойки ще бъдат поставени и в Пловдив, където до края на тази година трябва да бъдат изградени 48 км велоалеи с финансиране от европейски програми.

Източник: Монитор