Всяка година по това време е време за пресни картофи. За да разнообразите скучните манджи с тях, може да се опитате да им добавите малко нови подправки. В комбинация с пресни и сушени домати, мащерка и розмарин ще се роди ново кулинарно изкушение, което бързо ще стане любимо на всички у дома. В тази рецепта сме добавили и лютиви подправки, които още повече допълват вкуса, за да направим ястие хем традиционно, хем някак екзотично.

Съставки за 8 порции:

2 кг пресни картофи
1 малка консерва домати на кубчета
5-6 скилидки чесън
1 глава кромид лук
4-5 сушени доматчета
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. лют пипер
стрък пресен розмарин
стрък прясна мащерка
олио от гроздови семки
зелени подправки за поръсване – магданоз, босилек или каквито са ви по вкуса

Приготвяне:

Започваме с накисването на картофите във вода с 1 с.л. сода бикарбонат и 3 с.л. оцет за 30 мин. Целта е да се изчистят, доколкото е възможно, препаратите по кората на картофите. Измиваме и изтъргваме леко кората.

В тенджера задушаваме с 1 с.л. олио и вода нарязаните на едро кромид лук и чесън. След като зеленчуците омекнат се добавят картофите с 1 ч.ч. топла вода. След като започне да ври се слагат доматите, сушените домати и черен пипер. Доливаме вода колкото да покрие картофите и слагаме джоджен. Покриваме с капака на тенджерата и оставяме да ври за около 30 минути, докато картофите омекнат. Ако държите яхнията да се сгъсти, можете да пасирате няколко картофчета. Преди сервиране се поръсва с пресните подправки.