При наличието на репродуктивни проблеми – физиотерапевтични техники

Процедурите по физиотерапия и рехабилитация, осигуряват добра успеваемост при лечението на репродуктивни проблеми

Да имаш дете е едно от най-съкровенните желания на всеки човек. Понякога обаче се изправяме пред пречки, които могат да затруднят сбъдването на тази мечта, като наличието на репродуктивен проблем.

За репродуктивен проблем говорим когато ненастъпва бременност в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години при регулярни полови контакти.

Защо не мога да забременея?

Те могат да са различни или комплексни. Най-често репродуктивните проблеми са следствие от ендометриоза, увредими яйцеклетки, поликистозни яйчници, проблеми с овулацията, блокирани фалопиеви тръби, гинекологични заболявания и др. Болестите, предавани по полов път, също крият голям риск и могат да доведат до сериозни проблеми на репродуктивните системи и при двата пола.

Всяко едно от тези заболявания изисква ранна диагностика, дълго и упорито лечение. Това са състояния, при които навременното включване на рехабилитационна програма (физиотерапия в комбинация с кинезитерапия) може да доведе до по-добро или пълно възстановяване и предотвратяване на нежелани последици.

Как може да се повиши шанса за постигане на желаната бременност?

В днешно време с напредването на медицината съществуват различни методи на лечение на стерилитета и постигане на бременност. В случаите когато говорим за репродуктивен проблем, породен от недоизлекувани гинекологични заболявания или преминали незабелязано инфекции, е добре освен навременното лечение да се предприеме и рехабилитационна програма.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ секторът по Физиотерапия и рехабилитация работи на принципа, че лечебният процес е всеобхватен. По този начин се осигурява по-добра ефективност при провеждането на терапията. Необходимо е преди всичко да се уточни етиологичния причинител и неговата резистентност към антибиотиците, което разбира се преценява лекуващия специалист – акушер-гинеколог или уролог.

Физиотерапията като „лекарство“

Важно е да се отбележи, че специфичните възпалителни заболявания се подлагат на задължителна специфична медикаментозна терапия, докато физиотерапевтичното и кинезитерапевтичното лечение се насочват предимно към лечебно-възстановителна методика за неспецифични възпалителни заболявания. При наличието на специфични възпалителни заболявания физиотерапия се предприема след ликвидиране на причинителя.

Лечебно-възстановителната терапия (физио – и кенезитерапия) се прилага само при липсата на противопоказания като злокачествени процеси, заболявания на сърдечно-съдова система, активна туберколоза и др.

Рехабилитационните програми стартират в подостър или хроничен стадий. Една от особеностите на хроничните възпалителни заболявания се явява въвличането на патологичния процес на различни звена на репродуктивната система, което води до определени нарушения.

Този вид терапия се използва с успех като допълнение на насроченото от специалист, репродуктивно лечение.

Ето и някои от главните задачи, които си поставят физиотерапевтите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“

  •        Постигане обезболяващ и противовъзпалителен ефект,
  •        Стимулиране локалното кръвообращение,
  •        Профилактично ограничаване на възпалитения процес и на неговото повторно обостряне,
  •        Възстановяване функциите на системата,
  •        Ликвидиране на вторично възникнали изменения в нервната, ендокринната или сърдечно-съдова система,
  •        Повишаване защитните механизми на организма.

 

За изпълнението на всяка една от поставените задачи е необходимо съставане на програма. Курсът на лечение е от 10-15 процедури. При хронични и нелекувани проблеми е препоръчително курсът на лечение да се повтори.

Разбира се резултатите от проведения рехабилтиационен курс на лечение се отчитат най-добре от лекуващите специалисти – акушер-гинеколози или уролози. При контролните прегледи специалистите отчитат съответните показатели и сравняват резултатите.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ лекарите и физиотерапевтите работят в тясно сътрудничество, за да се увеличи успеваемостта и да се постигне желаната бременност.