Понякога изпитваш отчаяната нужда да се махнеш, да смениш обстановката, да направиш нещо, което никога не си правила… E, предлагаме ти нещо, което може би ще те ужаси, но пък ако си по-авантюристично настроена, веднага ще стегнеш багажа. Предлагаме ти приключение в джунглата, което със сигурност никога няма да забравиш.
 
1. Среща на бойното поле, Kokoda Track, Папуа, Нова Гвинея
 
 
Привържениците на мира определено не биха се чувствали добре на това място, защото тук са се състояли кървави битки по време на Втората световна война. Не е подходящо и за тези, които не биха издържали 96 км хълмист терен при влажни условия. Преходът по туристическата писта Кокода е с продължителност 9 дни и включва: прекосяване на реки, газене до коленете в кал и редовни дъждове. Всичко това обаче си заслужава заради просторните зелени долини и заради уникалната красота на джунглата.
Най-доброто време за такова пътуване е от април до ноември.
 
2.  Zip-lining, Cape Tribulation, Куинсленд, Австралия
 
 
Древните тропически гори се виждат по-добре от погледа на птица, рееща се из синьото небе. Това вече е възможно чрез zip-lining. Докато летите през тази гъста и зелена красота, ще хвърлите един поглед и на океана и Големия бариерен риф, освен това ще видите и интересни пеперуди, птици, насекоми. А ако си направите двучасова среднощна разходка, ще се потопите изцяло в живота на тропическите гори – прилепи, паяци, змии и тропически дракони. Да, точно така, тропически дракони! Май се очертава едно доста интересно пътешествие!
Осъществява се в частен резерват, като всичко е така направено, че да има незначителен ефект върху дърветата.
 
3. Планинско колоездене, Chi Phat, Камбоджа
 
Да обикаляш из джунглата с колело не само ти позволява да минеш много повече места, отколкото пеша, но и ти осигурява невероятен контакт с природата. Предлагат се най-различни приключения: преходи по стръмни тропически пътеки до планини, до водопади, а ако сте късметлии, можете да видите и пасящи слонове.
 
Маршрутът варира от по-лесен с дължина 12 км до значително доста труден от 42 км. Някои преходи включват и лагеруване в джунглата и разхлаждане в планинските водопади.
 
4. Сърф, G-Land, Alas Purwo, Индонезия
 
 
Това място е раят за сърфистите! Тук те могат да хванат най-голямата вълна и да се отдадат изцяло на това удоволствие. Сърфистите откриват мястото през 1970 г. и оттогава то е посещавано от любителите на екстремните преживявания. Името G-Land идва от Green Land или Зелена земя заради намиращата се в близост вечно зелена джунгла.
 
Най-доброто време за сърф е от март до ноември.
 
5. Среща с тигър, Chitwan National Park, Непал
 
Ако искате да видите тигър, но не зад решетките в зоологическата градина, то това е вашето място! Вероятността да се срещнете с тигър тук е 75 %. Има и нощни турове, по време на които може да зърнете тези зверове. Но дори и да не успеете да видите тигър, това все пак е идеалното място да преоткриете Маугли вътре в себе си и да се слеете с джунглата! Можете да видите леопарди, ленивци, водни биволи. Повозете се на слон, кану и джип. Тук авантюристите определено няма да скучаят.
 
6. Племенен туризъм, Fouta Djallon, Гвинея
 
С красивите си водопади и гъсти тропически гори Fouta Djallon се превръща в едно от най-известните места за туризъм из джунглите на Западна Африка. Но, разбира се, не е за всеки. Повечето преходи са по 6 часа ходене на ден, и то по доста труден терен. Неслучайно това място е наречено „Светът на Индиана Джоунс”.
Най-доброто време е от януари до октомври.
 
7. По стъпките на маите, Tikal, Гватемала
 
 
Маите може да са сгрешили за Апокалипсиса, но определено са знаели нещо за строителството на огромни храмове с невероятна гледка към джунглата от най-високата им част. Неслучайно Джордж Лукас използва този храм като бунтовнически лагер в „Междузвездни войни”. Тикал е обявен за Световно културно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. Това защитава не само останките от храма, но и обкръжаващите го флора и фауна. Можете да видите маймуни, папагали, крокодили, пеликани, ягуари.
Предлага се разходка из руините, която може да комбинирате с посещение на пещера с прилепи в El Zotz.
 
8. Катерене по вулкан, Arenal, Коста Рика
 
Резерватът Mirador El Silencio е тропическа гора с многобройни древни дървета, която се намира на 10 км от действащия вулкан в Аренал. Това е най-младият и най-активен вулкан, затова в близост до него е забранено всякакво строителство. В „почивка” е от 2010 г. Определено тук адреналинът се вдига на макс. Чувството, че всеки момент може да изригне и да разруши всичко, е колкото страшно, толкова и вълнуващо за любителите на екстремните преживявания.
 
9. Рафтинг, Amazon Basin, Еквадор
 
Една подобна класация няма как да мине без кралицата на джунглите – Амазонската! За да я разгледате, най-добрият вариант е с лодка през вътрешността й, продължавате с рафтинг по бързеите на горната река, а след това можете да пробвате и с кану. Интересно е да се посети Възстановителния център за тропически животни. Така ще видите отблизо видове, за които дори и не сте чували.
Най-добро време: от януари до март и от юли до декември.