Чувствителните коремчета на новородените често реагират бурно на много от нещата, които възрастните ядат. За да не предизвика дискомфорт или алергична реакция на мъника, майката трябва да се отнася много внимателно към менюто си поне през първите шест месеца от кърменето. Днес от Dama.bg ще ви разкажем за това, какво може и какво е добре да избягват кърмещите майки.

Кърмещата жена не бива да подценява нуждата си от калории и в никакъв случай не бива да предприема драстичен хранителен режим, особено в първите месеци, когато бебето е само на мляко и хранителният му прием изцяло зависи от нея. Важно е да се знае, че съставът на кърмата не зависи от храненето на майката. Така например, когато консумира по-мазни продукти, жената не повишава нивото на масленост в кърмата, а само вискозитета.

Това се отнася и до лактацията - процесът на образуване на кърма. Лактацията зависи само от хормоните пролактина и окситоцина. Затова дори да спазва диета за кърмачки, жената може спокойно да продължи да кърми, без новороденото да страда от недостиг на витамини и минерали, защото организмът на майката осигурява всички нужни и полезни добавки първо в кърмата. Но не забравяйте, че организмът изразходва средно 600-800 ккал на ден за кърмене. Така че без проблем ще се избавите от натрупалите се по време на бременността килограми, стига да не акцентирате на бързите въглехидрати.

През първите два месеца от живота на мъничето, трябва да се постараете да спазвате хипоалергенна диета. За да избегнете усложненията в периода на детските колики, изключете от менюто си всички газообразуващи продукти (краставици, пъпеш, диня, бобови, гъби, захар и т.н.) и продуктите, получени чрез ферментация (кефир, кисело мляко, кисело зеле, храни с мая). След третия месец може да внесете постепенно в менюто и тези продукти. Правилото е много просто: опитвайте само по едно ново нещо на ден и следете за реакцията на бебето. Ако не изпитва дискомфорт в стомахчето и не се е появил обрив, значи всичко е наред и можете смело да разширявате списъка с разрешени продукти.

Основният принцип на диетата на кърмещите майки трябва да е качеството и ползата от храната, а не нейното количество. Проследете в менюто ви да присъстват всички основни хранителни групи продукти: месо, риба, яйца, млечни продукти, кълнове, полезни мазнини, зеленчуци, плодове. Откажете се от полуфабрикатите, Е-добавките, изкуствените овкусители, оцветители, ароматизатори и консерванти.

Всекидневното меню от диетата на кърмещата майка трябва да е балансирано, здравословно, натурално и да включва:

200-150 г зърнено-житните култури като например елда, царевица, ръж, овес и ориз, а също така пълнозърнест хляб без мая. Избягвайте полуготовите каши.

200 г белтъчини под формата на червено месо (говеждо, свинско) или бяло месо (пъдпъдъче, пуешко), риба на пара (треска, бяла риба, шаран) и пъдпъдъчи яйца.

100-150 г нискомаслени млечни продукти, желателно да са преминали термична обработка. Панирани хапки сирене, различни запеканки с извара. Йогуртът трябва да е натурален – без добавки и консерванти. Избягвайте кравето мляко, защото е тежко за първите няколко месеца от кърменето. Заменете го с козе мляко и вегетарианския аналог от бадеми.

20-30 г кашкавал, като избягвате видовете с благородна плесен, пушените и ферментирали.

400-600 г зеленчуци. Позволена е консумацията на моркови, картофи, патладжан, тиквички, тиква. Но избягвайте краставиците, доматите, репичките, чесъна, лука, киселите краставички и зеле, консервираните и пържени зеленчуци. Старайте се да приготвяте зеленчуците на фурна, задушени, на пара или варени във супа поне през първия месец.

200-300 г плодове. Разрешени са зелените ябълки (може и печени на фурна) и банани. Избягвайте гроздето, цитрусовите, всички червени плодове и зеленчуци. Сред втория месец са разрешени праскови, кайсии, круши, сливи, цариградско грозде, боровинки, сушени плодове. След четвъртия месец може да пробвате по един тропически плод на ден.

200-300 мл фреш или смути след втория месец.

Няколко бисквитки, крекери, бонбона или малко мармалад.

2-2,5 литра течности: вода, зелен чай, компот. Но приемът на този обем течности трябва да спазвате след установяването на периода на лактацията (2-4 дена след раждането).

Потенциалните алергени ще са достъпни на младите майки едва след половин година. Към тях спадат кравето мляко, рибата, медът, цитрусовите, всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци, тропическите плодове (без бананите), телешкото, агнешкото, кокошите яйца, шоколадът и какаото, кафето, гъбите и фъстъците. След шест месеца организмът на мъника ще се адаптира към приема на нови вещества и тогава майката без угризения на съвестта ще може да се върне към любимите си храни.