Веднъж душите се събрали на съвещание преди да се въплътят на Земята. А Бог попитал една от тях:

– Защо отиваш на Земята?

– Искам да се науча да прощавам. – На кого ще прощаваш? Виж – всички души са чисти, светли и любящи. Те толкова те обичат, че не могат да направят нищо такова, за което да се нуждаят от прошка.

Душата погледнала сестрите си, наистина, тя ги обича безусловно и те също така я обичат!

Натъжила се душата и казала:
– Много бих искала да се науча да прощавам!

При нея дошла друга душа и казала:
– Не се притеснявай, аз те обичам толкова много, че съм готова да бъда с теб на Земята и да ти помогна да изпитваш прошка. Ще бъда твой съпруг и ще ти изневерявам, ще пия, а ти ще се научиш да ми прощаваш.

Втора душа се обадила :
– Аз също те обичам и аз ще дойда с теб: ще бъда твоя майка, ще те наказвам, и по всякакъв начин ще се намесвам в живота ти и ще ти преча да живееш щастливо, а ти ще се научиш да ми прощаваш.

Трета душа казала:

- А аз ще бъда най-добрата ти приятелка и в най-неподходящия момент ще те предам, а ти ще се научиш да прощаваш.

Още една душа казала:

- А аз ще бъда твоят шеф и от любов ще се отнасям към теб строго и несправедливо, така че да можеш да се научиш да прощаваш.

Друга душа обещала да бъде зла и несправедлива свекърва …

Така се събрала група от души, които се обичат, които измислили сценария на своя живот на Земята, за да придобият опит да прощават. И се въплътили.

Но се оказало, че на Земята е много трудно да си спомнят за какво са се договорили. Повечето взели на сериозно този си живот. Започнали да се обиждат и да се ядосват една на друга, забравяйки, че те самите са направили сценария на живота си и най-вече – че се обичат една друга!