Често не забелязваме колко наблюдателни и мъдри могат да бъдат децата ни. Добре ще е по-често да се вслушваме в думите и заключенията им, за да можем да си обясним някои непонятни неща от живота.

Беше лошо, ветровито време и валеше дъжд. В такова време не ти се излиза навън, дори децата не искаха да си играят в калните локви. Едно малко момченце търсеше с какво да си играе вкъщи, въртеше се и пречеше на баща си, който довършваше важен доклад.

Бащата се чудеше какво й даде, само и само да стои мирно и тихо в следващите 15-20 минути, докато той довърши доклада. Накрая, в своето отчаяние и безсилие, бащата хвана едно старо списание, прелисти го набързо и намери една ярко оцветена страница. На нея бе изобразена картата на света. Откъсна я и я накъса на малки парченца, които пусна на пода и се обърна към своя син: 

- Сине, сглоби обратно този пъзел, за да получиш картата на света, а когато свършиш, ще отидем за сладолед.

Бащата бе убеден, че на момчето ще му отнеме минимум 20 минути да се справи с поставената задача. Но след по-малко от половината време, детето му поднесе правилно събраните парченца...

- Как го направи толкова бързо? – учудено попитал бащата.

- Беше много лесно! На гърба на страницата с картата беше изобразен човек. Реших да сглобя него, а после да обърна парченцата и да получа картата. Тате, помислих си, че ако човекът се получи правилно, то и светът ще бъде правилен.

Бащата се усмихна, взе момчето на ръце и го заведе да му купи обещания сладолед. „Ако човекът е правилен, то и светът ще бъде такъв...” – припомни си бащата. Реши, че това изказване на неговото малко момче може да бъде идеалното заглавие за доклада му. 

Ако не сте доволни от света, който ви обкръжава, променете себе си, отношението си, вътрешния си свят. Не забравяйте - всичко е във вашите ръце. Ако всичко в самите вас е правилно, то всичко ще бъде наред!