Ти гордееш ли се със себе си, признаваш ли победите си?

Дали и до каква степен се гордеем с постиженията си много зависи от реакциите, които сме получавали от нашите родители, когато сме били малки. От това дали те са ни поощрявали да реализираме уменията си, дали са ни давали одобрението си, когато сме се справяли или не са изразявали емоциите си открито, зависи до голяма степен и начинът, по който ние се отнасяме към собствените си умения и победи. Учените отдавна са открили явна връзка между знаците на гордост от успеха и срам от провалите при децата и реакциите на майките им при двата изхода. Когато майките са обръщали повече внимание на негативната развръзка и са били критични към провала, децата показват високо ниво на срам след провал и съвсем малко гордост след свой успех. Когато майките са реагирали позитивно на успехите, децата изпитват повече гордост от постиженията и по-малки срам в случаите, когато не се справят добре.

Добрата новина е, че каквото и да се е случило в детството, като съзнателни и вече пораснали хора, ние можем да го отработим и да променим отношението си към него. За това има различни техники и психотерапевтични подходи. Както обичам да казвам обаче, всички сме получили достатъчно от родителите си, след като сме станали толкова прекрасни възрастни и спокойно можем да спрем да нищим на миналото. Нека да се фокусираме към това да градим своята реалност –такава, каквато искаме тя да бъде.

Как да станеш победител и да се научиш да се наслаждаваш на успехите си:

1. Забелязвай ежедневните си победи

Понякога сме така устремени да покоряваме върхове, че в момента, в който се изкачим на единия, без дори да си поемем дъх, напрягаме мускули, за да тръгнем към следващия. Научи се да обръщаш внимание на малките неща, които днес си направил по-добре от вчера, на изкушенията, на които си устоял, на спазените обещания към себе си. Ако днес не си пил кафе, снощи не си стоял до късно, зяпайки в телевизора или не си нарушавал здравословния си режим, кажи си „Браво на мен. Аз победих!”

2. Записвай победите си

Болшинството от успелите хора си водят дневници. Аз самата го правя от много години – като сложиш мислите си на листа, главата ти се прояснява, фокусираш се върху важните за теб неща и по-ясно виждаш приоритетите си. Ако записваш малките и големите си победи, ти от една страна ги почиташ като ги запазваш върху листа, а от друга страна ги запомняш. Когато знаеш през какво си минал и с колко неща си се справил, ще имаш база, ресурс, който да те подкрепи следващия път, когато ти е трудно.

3. „Аз съм победител! Аз мога! Аз успявам!”

Кажи си това на глас и обърни внимание как се чувстваш, когато го правиш. Колкото по-неуверен и скован си, толкова повече пъти трябва да си го повториш и най-добре е това да е пред огледалото. Не приемай това като тип самонадъхване и излишно самохвалство. Напротив – това е отчитане на реалността. Замисли се – може би имаш добра работа, или пък много приятели, или красив дом, специалист си в определена област, или пък имаш прекрасно дете, научил си чужд език или можеш да готвиш вкусно? Всичко това са твои реални победи. Ти наистина си победител.

4. Изброй още сега на лист 10 свои победи от последната година

Ако ти е трудно да се сетиш, това е индикация, че вероятно си сред хората, които не са се научили да отдават заслуженото внимание и време, за да почетат постиженията си. Нищо чудно общото ти усещане да е, че нямаш време за нищо и на главата ти винаги висят сто ангажимента.
5. Награждавай се за победите си. Когато си поставиш цел, определяй и какво ще е нещото (или преживяването), което ще си подариш, когато я реализираш. Ясно е предполагам, че пастичка не е добра награда след разтоварващ ден на вода и чай. Винаги изпълнявай обещанията към себе си, защото, ако не го правиш и другите ще започнат да забравят какво ти дължат или какво сте се уговорили.

Според Ошо основният проблем на съвременния ум е, че е пренаситен и няма време да асимилира. Това е като все едно да си постоянно на масата за вечеря и да ядеш. По думите му здрав човек е този, който 50% от времето си асимилира преживяванията си и 50% от времето действа.
Като признаваш победите си, освен, че си даваш шанс да асимилираш преживяванията си, ти се настройваш на вълната на успеха. Колкото повече побеждаваш, толкова повече възможности за победи получаваш. Ти си победител, запомни го!

С Обич,

Наталия