Какъв по-добър начин да кажем "Сбогом!" на зимата и да посрещнем пролетта от това да се погрижим за добрия вид на кожата си

Dama.bg събра за вас най-добрите пролетни грижи за кожата, които ще я освежат, подмладят и озарят. Възползвайте се от тях, за да се радвате на здрава и чиста кожа без кожни несъвършенства.

Ексфолиране

Да, всички знаем, че трябва да ексфолираме кожата на лицето си редовно, но знаете ли, че това е особено важно през пролетта? Повърхностният слой на мъртвата кожа спира светлината, която озарява кожата, също като един мръсен прозорец. Ето защо редовното ексфолиране е от ключово значение. За да се радвате на здрави и чисти пори, премахвайте мъртвите клетки веднъж седмично. 

Заредете се с витамини

Съвсем нормално, организмът обеднява откъм витамини през пролетта, а това се отразява и на красотата ви. Един от най-добрите начини да се погрижите за кожата си е да увеличите приема на антиоксиданти, които я защитават от свободните радикали. За действието на свободните радикали сме писали много, но само ще припомним, че те увреждат кожата и допринасят за преждевременното й стареене, като унищожават колагена. Колкото по-малко колаген има кожата ви, толкова повече бръчки ще имате. Осигурете си повече витамин А, Е, С и К. Витамин А ще предпази кожата ви от изсушаване и лющене. Повечето плодове и зеленчуци имат витамин А, затова не се лишавайте от тях. 

Защитете кожата от слънцето

Тепърва слънцето ще става по-силно, затова е време да увеличите количеството на използваните слънцезащитни продукти. Дори да не смятате, че е много слънчево, пролетта е идеалният сезон да изгорите от слънцето. Не забравяйте, че слънцето е враг на младата кожа и пръв приятел на бръчките.

Увеличете приема на вода

Вероятно сте забелязали как се отразява напълняването на кожата на лицето - непрекъснато изглеждате подпухнали. Увеличете приема на вода до 8 чаши на ден, като ги разпределите през целия ден. Така ще хидратирате и кожата, и косата, а и постепенно ще се отървете от излишните килограми.

Използвайте овлажнител
Започнете да омекотявате по-грубите участъци от кожата, като лактите, колената, петите с подходящ овлажнител. Най-добрият начин да подготвите краката за сандалите е да ги мажете с вазелин и да пренощувате с памучни чорапи. На сутринта кожата на краката ви ще е бебешко мека и гладка. Не забравяйте да помислите и за ръцете си. Използвайте гумени ръкавици при миенето на съдове и почистване.

Почистване, тонизиране и овлажняване

Към тези три стъпки прибавете и веднъж седмично почистване на лицето с пара. Домашните маски за лице са за предпочитане, тъй като ви снабдяват с витамини в чист вид:
Кафява захар, джинджил и зехтин: Смесете 2 чаши кафява захар, 1 чаша зехтин и малко количество смлян джинджифил. Разтрийте цялото тяло с тази смес, като обърнете по-специално внимание на лактите, петите и колената. Изплакнете.
Мляко и мед: Изсипете 2 чаши мляко, 1 чаша мед и малко количество топла вода и накиснете краката за около 15 минути. Може да използвате мляко и мед за лактите и ръцете.
Яйчен белтък и цитрусови плодове: С тях можете да направите чудесна маска за нормална към мазна кожа. Смесете 2 белтъка и 1/4 чаша пресен портокалов сок. Нанесете на кожата на лицето за 15 минути. Изплакнете с топла вода.
Овесена каша: Тази маска е препоръчителна за чувствителна кожа. Смесете овесени ядки с вряла вода и оставете да изстине. Нанесете на кожата на лицето за 15 минути. Изплакнете с топла вода.