В ежедневно всеки от нас поглъща десетки видове химически съединения. Някои от тях подпомагат естествените жизнени процеси, но други забавят обмяната на клетките, замърсяват ги или ги окисляват, с което причиняват стареенето ни. Точно тези химикали се откриват под названието токсини. За беда почти няма начин да бъдат избегнати.

Токсините се натрупват в телата ни с години. Те идват с храната и водата, с въздуха около нас и козметичните продукти в ежедневието ни. Дори да се храните здравословно, не е изключено в тялото ви да има натрупани количества токсини.

Съществуват някои основни признаци и симптоми, които могат да ни помогнат да разберем, че в тялото ни има натрупване на повече токсини. Някои от тези симптоми включват главоболие, смущения в съня, спазми, обриви, акне, подуване, болки в ставите. Списъкът може да стане доста дълъг затова, ето кои са основните индикации за натрупване на токсини, за които тялото ни сигнализира.

Запек
Червата отстраняват по естествен начин отпадъците от организма. Ако станат лениви и нередовни, това вероятно е в следствие на натрупаните токсини в организма.

Лош дъх
Лошият дъх винаги сигнализира за здравословен проблем в организма. Може да миете зъбите си редовно, да дъвчете дъвка, да смучете ментови бонбони, но докато не откриете точната причина за появата му няма да се избавите от него. Това може да бъде и знак, че черният дроб и дебелото черво са претоварени от токсини и не могат да ги елиминират своевременно.

Силна чувствителност към миризми
Ако не сте бременна, би могло да се предположи, че тази непоносимост се дължи на токсичното претоварване на тялото. Възможно е да проявите висока чувствителност както към леки аромати така и към по силни като парфюми, лепила, цветни аромати и други.

Наднормено тегло/ подуване
Не само консумацията на вредни храни може да доведе до отичане, подуване и напълняване. Някои токсини като например пестициди се съхраняват в мастните клетки. Това значително намалява възможностите за изчистване и отслабване.

Мускулни болки
Ако имате болки в мускулите, без да сте се подлагали на тежки натоварвания, може да се окаже, че тялото ви реагира на насищане с токсини. Болките и схващанията се получават, защото мускулите не получават хранителни вещества и енергия, от които се нуждаят, за да функционират правилно.

Нервност и раздразнителност
Много от вредните съставки, които проникват в нашето тяло, влияят на нервната ни система. Ако забележите период, в който изведнъж настроенията ви скачат от една в друга крайност, ако се почувствате изнервени, то вероятно тялото ви има нужда да се прочисти от токсините.

Ако смятате, че вашият организъм е претоварен от натрупани токсини има няколко начина за изчистване от тях. Пийте в големи количества чиста филтрирана вода, включете зеления чай към вашият ежедневен режим, защото той е естествен детоксикатор. Забравете за вредните храни. Стойте далеч от преработените хранителни продукти (чипс, бисквити, храни за бързо хранене). Включете повече фибри към вашите хранения. Добри източници на фибри са плодовете и зеленчуците, както и пълнозърнестите храни. Спрете консумацията на алкохолни напитки, движете се повече и намирайте време за физически упражнения на чисти открити места. Опитвайте се да се движите максимално сред природата.