Забелязахте ли, че в ерата на интернет и социалните мрежи да скриеш нещо от половинката си е много трудно? Да вземем например скорошен случай с моя позната, чийто съпруг ѝ се обади в един прекрасен летен петък, че се налага да работи до късно, защото компанията ще фалира, ако той се прибере вкъщи.

Жена му през това време седи сама вкъщи пред монитора на компютъра, пие чаша вино, преглежда новините в социалните мрежи. Изведнъж пред очите ѝ се появява една от обичайните за петък вечер клубна снимка от някое столично заведение. И на тази снимка зад подпийнала весела компания, на заден план вижда познайте кой? Точно така - своя мъж в прегръдките на млада блондинка.

Ето колко лесно се разрушават семейства в наши дни!

И този случай не е прецедент. Когато всички наоколо снимат с телефоните си, е много трудно да не попаднеш в кадър. Макар и столицата да не е малък град, по тези клубни снимки винаги ще видиш поне един-двама познати. Самата аз съм едва ли не на всяки трети кадър на заден план на чуждите снимки, а и толкова много познати. В това число и чужди мъже.

Но при такава ситуация пред нас възниква въпросът – трябва ли да знаем всички подробности или само факта, че са ни излъгали е достатъчен, за да решим, че въпросът с изневярата е приключен? Тоест, как да реагираме, когато видим снимка, на която съпругът ни е в прегръдките на непозната брюнетка в същия този момент, когато ни се кълне, че е на работа и спира Апокалипсиса?

Да си съберем нещата преди да се е прибрал вкъщи? Да искаме обяснения? Да се преструваме, че нищо не е станало, но да започнем дискретно да го шпионираме?

Разбира се, вие сте в пълното си право да направите малко разследване. Дори лайковете и коментарите в социалните мрежи могат да ви изведат на нужната следа и да потвърдят опасенията ви. Важното е тази шпионска епопея да не продължи с години. Много е лесно да се заразиш от параноя и недоверие, откъдето във всяко невинно съобщение или обаждане по телефона ще виждате изневяра.

Още един важен момент. Преди да започнете да си играете на детективи, помислете сериозно: трябва ли ви да разбирате истината на всяка цена? От една страна горчивата истина е по-добра от сладката лъжа. Но понякога е добре да си помислите повторно. Наистина ли искате да знаете? Какво ще направите после: ще поощрите изневярата на мъжа си или ще сложите край на отношенията ви завинаги? Може да си представите подобна ситуация хиляди пъти, както и своята реакция, но в действителността всичко може да се окаже много по-сложно.

Възможно е, измамникът да има добро обяснение за случилото се. За повечето от нас това би дошло добре. Като правило ни е много по-лесно да повярваме, че „нищо не се е случило”, да приемем извиненията, а също и обещанието, че това повече никога няма да се повтори. Мнозина щастливо си отдъхват и решават да си затворят очите на очевидните несъответствия в разказа. Но можете ли да се примирите наистина с това и да продължите по старому? Възможно е.

А в интерес на истината, няма нищо по-унизително от опита да уличите мъжа си в изневяра. Цялото това ровене по джобовете в търсене на компромати, трепетното прелистване на входящите и изходящите повиквания от телефона му, докато той е в банята, светкавичното поглеждане през рамо в монитора на лаптопа му, докато той е в кухнята да си вземе бира. По-лошо от това е да бъдеш хваната, че тършуваш: излиза любимият от банята и те вижда как ровиш в нещата му. Срам!

Най-добрият изход от тази ситуация ще е веднъж за винаги да определите за себе си: или му имате пълно и безпрекословно доверие, след което ще се отпуснете и ще продължите напред, или му нямате доверие и се разделяте окончателно. Защото да живеете и постоянно да се притеснявате, че той ви изневерява, не е животът, който заслужавате. Нищо друго не трови така отношенията на една двойка, както липсата на доверие.