В търсене на икономична, екологична и полезна храна не може да подминем дребните семенца амарант. Подценяван многократно заради своето по-скъпо и едро братче киноата, този вид зърнена храна е великолепен във всички рецепти с варива. Има и своите минуси – почти няма шанс да го измиете, заради миниатюрните му семенца…

Ако желаете да експериментирате с амарант това лято, спрете се на комбинацията му със свежи сезонни зеленчуци. Количеството протеини в него великолепно пасва на тиквички и патладжани, а защо не и на чушки.

Съставки за 4 порции:
4 средно големи тиквички
1 глава кромид лук, нарязан на ситно
2 настъргани моркова,
1 счукани скилидки чесън
100 г. амарант
200 г. домати, настъргани
сол, черен пипер, свежа мащерка
щипка захар
пармезан, по желание

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200С. Разполовете тиквичките и с помощта на лъжица и издълбайте вътрешността им, като внимавате да не нараните стените на “лодките”. Подредете ги в тава леко намазана със зехтин и печете.

Нарежете на ситно вътрешността от тиквичките. Сложете ги в тиган, заедно лука и задушете в 1-2 с.л. зехтин до прозрачност. Добавете морковите, чесъна, домати, сол, черен пипер, свежа мащерка и задушете за още 2-3 минути.

В загрят тиган запечете за 7-8 минути на средна температура 100 гр. амарант. Смесете амаранта с лука, доматите и морковите, разбъркайте и добавете 1 чаша вода. Намалете температурата и оставете сместа да къкри за 10-12 минути. Водата трябва да се редуцира. Преди да махнете от котлона добавете щипка захар. С помощна на малка лъжичка, напълнете тиквичките. Може да се допекат още малко или да се сервират веднага, поръсени с пармезан.