Първият месец от бременността е времето, когато зачеването сте заченали и откривате, че сте бременна. От двете черти на теста или от гинеколога си разбирате, че след девет месеца ще дойде детето и ще започне едно от най-големите и необикновени приключения, които една жена може да изживее.

Тестът за бременност потвърждава началото на бременността, а след това се препоръчва да се свържете с вашия гинеколог, който ще предпише кръвен тест. Той се използва за определяне нивата на бета хормоните Hcg - хормони, налични само в случай на настъпила концепция. Чрез тях можем да разберем много неща за бременността, като например, че твърде високите нива може да означават близнаци или че нещо не е наред. Именно по тази стойност може да се направи първоначалната оценка за гестационната възраст на ембриона.

Гинекологът вероятно ще предпише добавка на витамини и фолиева киселина (вещество от съществено значение за намаляване на риска от малформация на плода). Той ще даде и някои ценни съвети за това как да продължи бременността по най-здравословен начин.

Важно е да откажете цигарите и употребата на алкохол и да си създадете здравословни навици за хранене!

Кръвният тест ще покаже дали е необходимо да се защитите от токсоплазмоза (в такъв случай ще се избегнат някои храни - сурови зеленчуци, не достатъчно сварено месо, колбаси).

През първите седмици от бременността не се препоръчват активни спортни дейности или усилия. Преди предприемането на всякакви медикаменти се посъветвайте с вашия лекар.

Развитието на плода

Веднага след зачеването, две клетки (зигота - новата клетка е родена от съюза на мъжки и женски полови клетки) започват да се разделят на четири, после на осем и така нататък, докато не създадат бластоцист, състоящ се от 64 клетки. До пет дни на зачеването оплодената яйцеклетка е сгушена в матката, докато не намери подходяща среда, за да расте в продължение на девет месеца. За сега е само един ембрион. В първата седмица от бременността е дълъг почти милиметър, но вече има в себе си генетичния състав, който характеризира какъв човек ще се роди: ДНК, в действителност вече се знае какъв ще е пола, цвета на очите, този на косите и така нататък.

В края на четвъртата седмица ембрионът ще достигне дължина между два и пет милиметра. Сърцето му бие вече, но не може да се види на ултразвук. Необходими са най-малко осем седмици.

Какво се случва с жената?

Симптомите, които се появяват са непостоянни: възпаление на гърдите, сънливост, гадене (особено сутрин).

По време на първите седмици от бременността може да се случи да прокървите - известно още като „зацапване“ (когато зародишът се имплантира в стената на матката). Процесът е известен като имилатационно кървене, нормален е, но въпреки това трябва да уведомите вашия гинеколог.

Знаете ли, че...

Бременността трае 38 седмици, но гинеколозите изчисляват от датата на последния менструален цикъл, така, с този метод, стават 40 седмици.

Първият месец на бременността завършва след 4 седмици и 3 дни (4+3).