Първородните деца - по-големи и по-мъдри ли са спрямо по-малките? От години има интерес дали последователността при раждане засяга определени черти на характера. Учени от университета в Лайпциг са направили задълбочено изследване сред 20 000 души от Великобритания, САЩ и Германия, които са проявявали като свръхчувствителни, общителни, добросъвестни, открити и приятни.

Експертите стигнали до извода, че характерът не се влияе от последователността при раждане в едно семейство, пише BBC, цитирана от Bulgaria OnAir. Въпреки това други научни изследователи твърдят, че по-големите братя и сестри са по-умни от по-малките, докато вторите са по-здрави.

По-големи и по-умни

Учените от университета в Лайпциг твърдят, че е открита малка разлика в интелигентността - има тенденция първородните деца да са по-умни от по-малките си братя и сестри, които на свой ред са по-интелигентни от тези след тях. По-големите малчугани често имат и по-абстрактни идеи и по-голям речников запас. Според експертите обаче това може да се дължи и на социалния статус на най-голямото дете в семейството, а не на биологичната промяна, която се случва в утробата след раждане.

Диабет

По-малките деца са по-здрави от първородните - отново извод на учените Лайпцигски университет. Редица изследвания, включително и на Кралския университет в Белфаст намират връзка между последователността на раждане и диабета тип 1. Според него детето, родено първо в едно семейство е по-склонно да развие диабет спрямо по-малките му братя и сестри. Експертите предполагат, че може да бъде причинено от промените в утробата след раждане.

Сексуална ориентация

Друга черта, която изследванията показват, свързана с раждането е за сексуалната ориентация при мъжете. Мъжете с повече големи братя са по-склонни да са с различна сексуална ориентация, Този ефект е известен като "феноменът на по-големия брат".

Въпреки това черти като интелигентност и сексуалност се определят от редица взаимосвързани фактори - като размера на семейството, възраст на майката при раждане и генетика - което означава, че намирането на връзката с последователността на раждане е изключително трудна. Необходими са големи проучвания, за да се намерят тези неуловими влияния.

Проучването на учените от университета в Лайпциг е второто подобно по големина.