Няма две мнения по въпроса кой пол е по-склонен да посещава тренинги и семинари за личностно развитие. Отговорът категорично е жените. Ние сме по-склонни да анализираме себе си и другите, да се променяме, да търсим и изразяваме различните си лица. Дори, когато се организират курсове за подобряване на общуването между половете, насочени специално към мъже, събралите смелост да прекрачат прага им са малцина. Отгоре на всичко, дори когато срещат трудност във взаимоотношенията с любимата, мъжете не са особено склонни да потърсят помощ, дори от приятел. За съжаление често това се възприема като не достатъчно мъжкарско поведение, а и повечето другари на по бира доста биха се притеснили да дълбаят подобни теми. Затова ви предлагам един малък пътеводител за мъже към сърцето на любимата жена. Мили дами, изпратете го на половинката си или споделете с приятел. Бъдете щедри към мъжете, за да ви връщат със същото:

- Като чуеш „нищо” от една жена, нека ти светне червената лампа

Ако половинката ти изглежда тъжна, ядосана или сърдита, не се прави, че не забелязваш, а я попитай какво се е случило. Ако отговорът е „нищо” бъди много внимателен, защото най-вероятно си сгазил лука. Когато казват това, повечето жени си мислят, че ако наистина ги обичаше, ти щеше да знаеш какво изпитват.

В случая най-добрата стратегия би била да погледнеш любимата си в очите, да я увериш, че за теб е важно да знаеш как се чувства и би искал тя да сподели с теб. В случай, че не подейства, не я притискай – вероятно тя има нужда да се успокои.

- Проявявай нежност към жената до теб

Това, че си бил нежен, докато сте правили секс, не се брои. Да не говорим, че в някои случаи може и съвсем да не е било подходящ подход. Става дума да разменяте прегръдки, погалвания и целувки, докато се разминавате из къщи или пък, когато сте заедно на обществено място. По този начин демонстрираш на половинката си, че нейната компания ти е приятна и че си щастлив, че точно тя те придружава.

- Радвай се на успехите й

Понякога те може да са по-значими от твоите, но това как се отнасяш към тях, е показателно за нивото на твоето самочувствие. Жените отдавна не изкарват живота си затворени в кухнята – приеми го. Ако искаш да имаш до себе си реализирана и успяла дама, трябва да си сигурен, че не само ще можеш да го понесеш, а и да я подкрепяш. Няма нищо по-нараняващо от това да работиш упорито, а накрая да не можеш да споделиш насладата от постигнатото с любимия си мъж. Домът е място за сигурност и сътрудничество, а не за състезание и съперничество.

- Бъди ясен, когато дефинираш отношенията ви

Ако връзката ви е нова и срещате познати и приятели, недей да мънкаш „Това е....Мария”. Кажи „Това е приятелката ми Мария”, а ако не успява да излезе от устата ти, нека да е „Това е една жена, която много харесвам” или „ да те запозная с една страхотна жена...”. Идеята е да кажеш нещо, което да едновременно вярно за теб и да е удовлетворяващо за нея. Не е нужно да бързаш да отредиш на жената роля в живота си, без да си сигурен, че го искаш, а да си откровен за това какви са реалните ви отношения.

- Не я карай да те чака

Колкото и да сме еманципирани жените, никоя от нас няма да се зарадва да потропва нервно на мястото на срещата или да я питат три пъти – да ви предложа ли нещо, докато чакате господина. Аз съм категорична, че всеки човек, които уважава себе си и другите, е точен. В интимните отношения обаче, когато един мъж закъснява, това дори подсъзнателно кара жената да се съмнява до каква степен на него може да се разчита. Какво означава мъжката му дума, ако дори не може да дойде навреме?

- Не питай как се справих

Ако сте правили секс, далеч по-подходящ въпрос е „как си, добре ли се чувстваш”. Така проявявате грижа и не притискате жената да коментира теми, които може би все още са й дискомфортни. По нейните реакции, по усмивката и настроението й, би трябвало безпогрешно да се ориентираш как си се справил. „Получи ли оргазъм” или „Колко оргазма получи” също са много неуместни въпроси – ако сте в началото са притеснителни, ако сте заедно от дълго време – жената се пита – е, ти тук ли беше преди малко. Не ме разбирайте погрешно –разговори за секс са нужни, но могат да започнат с простичкото: „как мога да ти доставя удоволствие”.

- Кажете й, че се чувствате страхотно с нея (разбира се, ако е вярно)

Тъй като мъжете и жените изразяват настроенията и чувствата си по различен начин, спестете на любимата си гадаенето, дали се справя добре и отговаря на изискванията и очакванията ви.

- Отворете сърцето си

Това е единственият начин да получите отворено сърце в замяна. Не ви го гарантира, но значително увеличава шансовете ви.

С обич,

Наталия