С насочването към родилното отделение вие като бъдеща майка навлизате в завършващия етап на бременността, като предстои най-сюблимния момент – раждането на новия живот. Чакането, продължило 9 месеца, приключва и скоро ще държите своята рожба в ръцете си! В следващите редове ще опишем процедурите, през които ще преминете в непосредствена подготовка на раждането, при неговото провеждане и по време на следродилните грижи за вас и вашето новородено дете.

Ще разделим нашето представяне на три – в първата част представихме всичко случващо се при естествено раждане, във втората при оперативно родоразрешение (цезарово сечение), а в настоящата статия ще ви запознаем какво се случва по време на следродилния престой в болницата до самото изписване. Правим уговорката, че описаното отговаря за провеждане на раждане в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, а в различните лечебни заведения отделните стъпки могат леко да се различават.

Грижата за мама

Минималният болничен престой след нормално раждане е три дни, а след цезарово сечение е пет дни (четири денонощия). През този период вие сте под активно наблюдение с цел да не се допуска развитието на инфекция, да се проследят инволутивните процеси и да се осигури правилно кърмене.

По време на описания няколкодневен период ще ви бъдат извършени следните ежедневните грижи:
• Визитации от акушер-гинеколог и педиатър-неонатолог;
• Контрахиране на матката, проследяване на нивото й;
• Проверка на състоянието на шевовете, ако има такива (при нормално раждане);
• Проверка на оперативния разрез (при цезарово сечение);
• Следи се за началото на лактацията (създаването на кърма), за да се осигури нейният нормален старт;
• Проследяват се цвета, количеството и миризмата на лохиите;
• Двукратно измерване на температура (при необходимост измерването може да се наложи и повече пъти);
• Двукратно измерване на пулс;
• Тоалет (2 пъти дневно) - поради обилния лохиален секрет, който се отделя, той трябва да се отстранява, за да се намали вероятността от възникване на вторични инфекции.

„Мамо, преоблечи ме!“

Непосредствено след раждането и вашата първа пряка среща с бебето, то се поема от акушерка и неонатолог-педиатър и се настанява в специално оборудвана и затоплена до определени градуси детска стая. В нея мъничето ще се аклиматизира през първите часове от своята поява на бял свят. След като премине този период, ако имате желание и сте в състояние, бебето може да бъде при вас. Оттук нататък по време на следродилния престой на новороденото ежедневно се проследяват общото му състояние, неговия ръст и тегло. В зависимост от вашето състояние в болницата се стремим захранването с майчина кърма да започне максимално рано. В лечебното заведение се спазва принципът за неотделяне на майката от детето й. Специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев” смятат, че това е най-добрият начин да се задействат майчините инстинкти, както и да се активизират физиологичните процеси в организма на родилката, спомагащи за производството на майчина кърма. По желание бебето може да се гледа и от акушерка в отделна стая до вашето възстановяне и до момента, в който се почувствате готова да вземете детето при себе си. В родилното отделение на комплекса се насърчава естественото хранене на бебетата – екипът от акушерки, част от които са сертифицирани консултанти по кърмене, дават първи съвети на родилката за естествено хранене на техните мъници. По време на следродилния престой се извършва ежедневен тоалет на бебето (къпане, обработка на пъпен остатък, тоалет на кожата, тоалет на очите и ушите, смяна на памперси). При желание от ваша страна този тоалет се осъществява с ваше участие, което ще ви даде полезна практическа подготовка за първите грижи за вашето дете след изписването от родилното отделение.

Пътят на родителството започва с празник

След като премине периодът на следродилното възстановяване идва денят на изписването от родилното отделение. Изписването на новороденото се превръща във фамилен празник в специалната зала на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Там роднините и приятелите на семейството могат да направят снимки на малкото човече и да поднесат своите поздравления. Залата за изписване е специално обзаведена и е разделена на две – коктейлна част и уютен кът, наподобяващ домашното очарование. С празника на изписването започва изпълнения с радости и отговорности път на родителството!

Какви са стъпките при естествено раждане можете да прочетете от първата ни статия от серията „Пътеводител на раждащата жена”.

Какви са стъпките при цезарово сечение можете да прочетете от втората ни статия от серията „Пътеводител на раждащата жена”.