Елени, хъскита, шейни, ледени скулптури и светещи коледни елхи допринасят за магията в селото на Дядо Коледа. Разположено е на север от селището Рованиеми (Финландия), където Коледа се чувства най като у дома си.

Разположение на коледното село

Рованиеми не е трудно да бъде достигнато, въпреки изключителното му разположение на север в Европа. Това селище се обслужва от летище, което предлага ежедневни полети между Рованиеми и Хелзинки. Много туристически агенции също така предлагат чартърни полети от различни градове на света. Редовна връзка от летище Рованиеми до центъра на селото (намира се на разстояние 10 километра) също е на разположение на туристите. Селото на дядо Коледа се намира на 8 километра северно от този град. Това е неофициално, посочено като „капан за туристи“, защото това е място, където децата и децата по душа могат да харчат много за коледни „промоции“.

Например снимка на Дядо Коледа струва 28 долара. „Селото“ е празнична търговска зона, където влизането и излизането от магазините може да ти причини определен дискомфорт поради големите температурни разлики. Повечето хора, които пътуват на тази ширина, казват, че шейните с хъскита са най-добрият начин да стигнете до това място.

Акцентите в селото на Дядо Коледа

включват парк с моторни шейни Arctic, Пощата (писмата до Дядо Коледа от цял свят да изпратени тук), Света на снежния човек (свят пълен с интересни ледени скулптури) и Santapark (подземен увеселителен парк). Посещението на всичко това в един ден може да бъде доста уморително. Но туристите все пак казват, че „една мечта им се е сбъднала.“

Бъдни вечер и Коледа в селото на Дядо Коледа

Във Финландия (както и в цяла Скандинавия) по Коледа всичко се случва по-бавно, като всеки се наслаждава на компанията членовете на семейството. Най-добре е дните по Коледа и Бъдни вечер да се прекарат у дома. Пътуването до Рованиеми е доста по-приятно, ако си запознат с традициите в страната.

Водени от ентусиазма, децата се събуждат рано сутринта на Коледа, ядат своето традиционно топло мляко с ориз и плодов сок от сливи и след това всяко дете отива под коледната елха заедно с един от членовете на семейството. В Южна Финландия, след като Камбаната на Катедралата удари дванадесет часа на обяд, кметът прочита декларацията за коледен мир, което се излъчва по телевизията и радиото. След лекия обяд на Коледа обикновено следва посещение на сауна.

Бъдни вечер във Финландия е време за спомени, като гробищата са пълни със свещи. След като се украси коледното дърво, смърч в повечето случаи, се сервира традиционната вечеря, която включва макарони, моркови, картофи, пуйка и шоколад за десерт. Традиционната празнична напитка е греяно вино.

И познайте какво: животните също имат собствена Коледа във Финландия. Фермерите се разхождат със снопове от пшеница, които да бъдат изядени от птиците.