Навеждайки се над креватчето на малкото същество, повечето родители се усмихват и правят най-различни забавни физиономии, без обаче дори да подозират, че бебето не разпознава тези емоции.

Този интересен факт установили учени от Института по психология към Университета в Осло, заедно със свои колеги от Университета в Швеция, които стигнали до заключението, че бебетата разпознават лица само до определено разстояние. За целта те направили тест с бебета на възраст между 2 и 3 дни, като им показали снимки, на които са заснети лица, изразяващи щастие, гняв, учудване или просто без емоция. Изследователите проследили как новородените реагират на различните снимки и на база на това направили изводи какво виждат новородените мъници реално.

Резултатите показали, че максималното разстояние, на което децата на тази възраст могат да различават лица е 30,48см. Именно на това разстояние децата могат да разпознават лица и емоционални изражения, мимики  и жестове, което се съотнася с нормалната дистанция между лицето на майката и новороденото при кърмене.

Ако обаче разстоянието се увеличи до 60, фокуса на бебето се замъглява, а лицето на снимката става толкова замъглено, че бебето не е в състояние да разграничи дори да го разграничи.

Изводите си те базират на резултати от експеримент, по време на който е измерен обхвата на зрителното поле, в което новородените наистина могат да различават нещата. Учените използват съвременни технологии, математически методи и данни от предходни изследвания за визуалните възприятия при децата.

Според професор Свен Мгнусен е “Важно да се отбележи, че изучавахме само това, до каква дистанция детето може да различи какво вижда, но това не означава, че то разбира какво точно вижда”. Новородените са способни да имитират мимиките на възрастните още в първите дни на своя живот, допълва специалистът.

Така че, ако искате детето ви да ви види, просто се наведете по-напред.

Тази теория идва малко, след като преди време немски учени установиха, че новородените са способни в плача си да възпроизвеждат интонацията на родния си език. Това ставало възможно, тъй като запознанството със звуците на този език детето започва още през първите месеци от бременността, чувайки какво се случва извън корема на майката.