Независимо дали си фен на астрологията или не, учени доказаха, че месецът на раждане и здравето на човек имат интересна връзка помежду си. Ново проучване, публикувано наскоро, изучи връзката от данни за 1,7 млн. пациенти от нюйоркски медицински заведения, лекувани от около 1688 различни заболявания в периода между 1985 г. и 2013 г., с техните рождени дати и медицински досиета. Така, учените от Колумбийския университет разработили изчислителния метод, достигнали до извода, че 55 заболявания корелират с месеца на раждане. Изследването изключило повече от 1600 корелации и потвърдило 39 взаимовръзки, известни преди в медицинската литература, а също открило 16 нови връзки (включително 9 заболявания на сърцето, които се явяват основна причина за смърт в много страни по света днес). 

Къде се крие връзката с месеца на раждане?

Като цяло изследването показало, че родените през май и юли например са по-малко подложени на риск от заболявания, докато тези през декември могат да боледуват повече. Най-лоши данни са получили обаче, родените през октомври - месецът, считан за най-уязвим. Родените тогава страдат най-вече от проблеми, свързани със стомаха, белия дроб, дихателните пътища и следродилната депресия. Други такива са астма, синдром на дефицит на внимание и хиперактивност. 

В заключение изслседването обобщава, че с по-голям риск от заболяване на сърдечно-съдовата система са зимните бебета. Но пък при същите възможността от проблеми с неврологичните, респираторни и репродуктивни болести е по-малък. Обратнопропорционално стоят нещата с хората, родени от октомври до декември. Тезата на специалистите е, че връзката се крие в следното: околната среда на майката, докато е бременна, независимо дали периодът е грипен или не, зависи и това какво ще бъде здравето на детето.  

„В никакъв случай не призоваваме пациентите да се вълнуват силно от тези резултати: макар и да сме открили взаимовръзка, месецът на раждане е сравнително незначителна промяна, в сравнение с редица други влияещи фактори като хранене и физическа активност“, уверява водещият автор на изследването Николас Татонети.

Същото изследване, проведено обаче в Дания, сочело, че с най-голям риск от развитие на астма, са децата, родени в периода май и август. Разликата се обяснява с това, че по това време нивото на слънчева активност в Дания е аналогично на това през юли и октомври в Ню Йорк. Що се отнася до дефицита на внимание и хиперактивност, то от него по-често страдат деца, родени през ноември в Ню Йорк. Този извод съвпада с резултатите от шведското изследване, което също посочва този месец.

Хората, родени през март пък,  са подложени на риск от предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и разстройства на митралната клапа.

„Тези данни могат да помогнат на учените да погледнат по нов и по-задълбочен начин върху факторите за различните типове заболявания. В бъдеще планираме да повторим изследванията си.", завършва Татонети.

А вие, как ще коментирате тези резултати? Съгласни ли сте или не за тази интересна връзка между месеца ви на раждане и вашето здравословно състояние?